Čile: Građani na referendumu odbacili novi ustav

Čileanci su na referendumu odbacili novi ustav, koji bi zamenio dosadašnji, sastavljen i donet za vreme diktature. Prema podacima na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova sa referenduma, protiv novog ustava je bilo 61,9 odsto birača, dok je za bilo 38,1 odsto.

0
109

Čileanci su u redovima čekali da se izjasne na referendumu s obaveznim glasanjem koji je pozivao da se zameni Ustav napisan za vreme diktature Augusta Pinočea.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić ocenio je uoči glasanja je da je u zemlji neophodno da se reše razlike sa više demokratije.

Mnogi sadašnji Ustav smatraju kočnicom za buduće društvene reforme. Taj najviši državni akt je omogućio ekonomsku stabilnost tokom decenija, ali je doveo društvo u duboku neravnopravnost.

Novi Ustav predlagao je da država garantuje građanima pravo na obrazovanje, javno zdravstvo, penziju i pristojan smeštaj.

Cilj je bio, kako je navedeno, i da učvrsti pravo na abortus, pitanje koje izaziva podele u zemlji u kojoj je abortus dozvoljen tek od 2017. godine u slučaju silovanja ili opasnosti po majku ili dete.

Ankete uoči referenduma su predviđale da će građani odbiti novi ustav.

Vlasti bi sada trebalo da pokrenu novu proceduru za pisanje ustava. (Agencije, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.