Cikloturizam u povoju

VIDEO K9: O cikloturizmu se poslednjih godina govori i u našoj zemlji, organizuju se okrugli stolovi, planiraju potencijalne destinacije. Organizovane akcije za razvoj ove grane turizma, koja uključuje izgradnju odgovarajuće infrastrukture, za sada, međutim, još uvek nema.

0
263

Vožnja bicikla jedna je od najkorisnijih sportsko-rekreativnih disciplina i oni koji je redovno praktikuju, mogu se pohvaliti dobrim psihofizičkim stanjem organizma. Biciklizam, osim toga, uključuju i mogućnost putovanja i druženja u vidu različitih biciklistih tura za koje postoji i naziv – cikloturizam.

“Mi se trudimo da organizujemo vikend ture, to je najkraća varijanta. Onda, pravimo šestodnevnu turu koja startuje u subotu 22. juna po Vojvodini i jedna tura je uvek u inostranstvu. Tri regije smo radili, tako da ta avgustovska tura je uvek u inostranstvu”, rekla je Jadranka Bjelica iz Biciklističkog kluba Dubl.

Putovanja na biciklu, ističe Bjelica, posebno su interesantna, jer biciklisti na taj nači imaju priliku da vide prirodne lepote i predele koje u vožnji automobilom lako promanu.

“Vojvođanska tura je vrlo interesantna, zato što krećemo iz Novog Sada, idemo preko Kovilja, Šajkaša, idemo u Mošorin, tamo na Tisi ima jedno vikend naselje gde ćemo provesti neko vreme, onda idemo u Žabalj, u kojem ćemo prespavati. To su sve mesta koja mogu mnogo više da pruže nego što ćemo moći da pokažemo ljudima, ali ako pokažemo nekoliko puta, kao što ponovimo nekoliko puta neke rečenice, ljudima uđe u uvo”, kazala je ona.

Cikloturizam u našoj zemlji nije razvijen i u turističkim agencijama nema ovakvih ponuda, što je, kako je istakla, veliki gubitak za našu zemlju koja ima velike potencijale za razvoj ovog vida turizma – prirodna bogatstava i lepote koje bi privukle i domaće, ali i strane bicikliste.

“Naša Srbija je izutetno interesantno i neistraženo područje koje privlači strane turiste, i vrlo su zaintresovani za ciklo turizam u Srbiji, međutim, pravo organizovanog ciklo turizma kao u Evropi mi nemamo. Imamo sporadične pojave da se okupe grupice pa putuju, tako nam i dolaze u ovaj informitivni centar ljudi koji idu pojedinačno”, istakla je Bjelica.

Razvoj cikloturizma pružio bi šansu za zaposlenje velikom broju mladih, smatra Bjelica, koja je pozvala nadležne gradske uprave, pokrajinske sekretarijate i ministarstva da u saradnji sa turističkim organizacijama pomognu da ovaj vid turizma u našoj zemlji dostigne evropski nivo.

vede na jedan visok i respektabilan nivo. Sve ture, kako je navela, su apsolutno besplatne, jedino je potrebno učlaniti se u biciklistički klub ,,Dubl”, imati volju i želju za druženjem i kvalitetnim vremenom provedenim u prirodi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.