Čija je mini deponija u krugu KCV?

VIDEO K9: Zabrinuta zbog bezbednosti, kako posetilaca Kliničkog centra Vojvodine tako i pacijenata, naša sugrađanka obratila se redakciji Kanala 9 navodeći da u krugu bolnice postoji omanja deponija, gde su odloženi špricevi, igle, rukavice i slično. Redakcija Kanala 9 se tim povodom obratila Kliničkom centru Vojvodine koji je saopštio da taj otpad nije nastao u radu KCV.

0
795

Sugrađanka, koja je želela da ostane anonimna, rekla je u razgovoru za Kanal 9 da je prilikom nedavne posete Kliničkom centru Vojvodine bila zaprepašćena prizorom koji je zatekla u krugu bolnice – špricevi, igle, rukavice, bočice i razni drugi otpad u sred kruga bolnice.

Ona navodi da smatra da postojanje takve deponije u KCV u najamanju ruku nije pristojno, ali i da je opasno po prolaznike koji dolaze u bolnicu.

Povodom fotografija na kojima se jasno vidi da je reč o otpadu u dvorištu KCV, a koje je dostavila naša sugrađanka, redakcija Kanala 9 kontaktirala je ovu ustanovu iz koje im je zvanično saopšteno da Klinički centar Vojvodine upravljanje otpadom vrši u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije.

“Medicinski otpad koji nastaje prilikom pružanja zdravstvene zaštite u Kliničkom centru Vojvodine se tretira u Postrojenju za upravljanje medicinskim otpadom KCV koje se nalazi u objektu i koji je u potpunosti adaptiran i opremljen u skladu sa tehničkim preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije i preporukama i zahtevima firme »EURO HEALT GROUP«, koja je izabrani konsultant od strane Evropske agencije za rekonstrukciju – program zdravstva za realizaciju projekta tretmana infektivnog medicinskog otpada”, stoji u saopštenju.

U svom dopisu KCV navodi da postrojenje poseduje sve tehničke komponente i tehnička rešenja koja omogućavaju efikasan tretman otpada, kao i sprečavanje i kontrolu zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja ljudi. Povodom pitanja o konkretnom otpadu u KCV, navode da nije uslikan medicinski, već komunalni otpad, poput papira, kartona, pet ambalaže i slično.

“Naravno, Klinički centar Vojvodine i komunalni otpad koji nastane u njegovom radu (papir, karton i sl.) prikuplja i odlaže na propisani način, u sabirne kontejnere otvorenog tipa, zapremine 5 metara kubnih, koji pripadaju JKP “Čistoća”, koja taj otpad odnosi iz KCV. Iz navedenog, sa izvesnim stepenom sigurnosti možemo potvrditi da ni komunalni otpad sa fotografije nije komunalni otpad nastao u radu Kliničkog centra Vojvoidne”, navedeno je u odgovoru.

Ipak, bez obzira što otpad nije nastao u radu KCV, on predstavlja ruglo, a i potencijalnu opasnost po prolaznike, te je rukovodstvo KCV navelo da će kontaktirati preduzeća nadležna za održavanje higijene u gradu da pojačaju svoje aktivnosti u krugu bolnice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.