Cigareta društveno (ne)prihvatljiva

VIDEO K9: U borbi protiv duvanskog dima važan je i rad sa decom, naročito ponašanje i razgovor s roditeljima koji im predstavljaju uzor u tom uzrastu, kažu u Savetovalištu Doma zdravlja Novi Sad.

0
81

Konzumiranje cigareta se deci od najranijeg uzrasta predstavlja u negativnom kontekstu što kod njih razvija svest o štetnosti duvanskog dima.

Na odvikavanju odraslih od nikotinske zavisnosti decenijama radi Savetovalište Doma zdravlja Novi Sad kroz Grupe za odvikavanje od pušenja.

Problem kod dece i mladih, kada je reč o ovoj negativnoj pojavi, međutim, jeste i primer koji im daju ukućani, pre svega roditelji.

Maja Kuprešanin, nekadašnja polaznica Grupe, je uspela da se oslobodi, kao kaže, robovanja cigareti učešćem u jednoj od Grupa za odvikavanje od pušenja koje organizuje Savetovalište.

Vesna Imbronjev, iz Doma zdravlja Novi Sad, predaje na ICEPS fakultetu za buduće medicinske sestre i fizioterapeute gde se takođe trudi da svest o štetnosti pušenja podigne i kod budućih zdravstvenih radnika.

U javnom mnjenju, zaključila je Imbronjev, potrebno je stvoriti sveobuhvatnu klimu da je pušenje štetno i da predstavlja faktor rizika koji dovodi do brojnih veoma ozbiljnih oboljenja te da eliminacijom samo cigarete pušači značajno podižu nivo na lestvici svog zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.