“Cigančica” u tradiciji vojvođanskih Roma

VIDEO K9: Jedan od sadržaja kojim je pre desetak dana obeležen Svetski dan Roma bila je i radionica održana u Kulturnom centru Novog Sada u kojoj su, kroz ples i igru, sugrađani mogli da saznaju više o kulturi i tradiciji ove nacionalne zajednice.

0
62

Učesnici radionice o “Romskom plesu i igri” koja je 9. aprila održana u KCNS imali su priliku da se upoznaju sa osobenostima “cigančice”, jedne od nekada najpopularnijih romskih igara u Vojvodini.

Radionicu je vodila dramski pedagog i muzikološkinja Aleksandra Aleksandrović koja podseća da je koreografija ove igra česta u repertoaru kulturnoumetničkih društava.

Igrači su u “cigančici” sloboda da igraju kako oni žele i da na svoj način što veštije pokažu korake karakteristične za ovu igru.

“Cigančica” je igra koja je vesela, nemirna, vedrog duha, energična i zahtevna, kaže Aleksandrović i dodaje da su sloboda pokreta i improvizacija karakteristični za romsku igru, što joj daje originalnost, ali i teškoću prenošenja na scenu, u igru u paru.

Vreme je donelo nove trendove i u romskom plesu i muzici i “cigančica” se ne izvodi toliko često kao ranije, ali se još uvek zaigra na svadbama, rođendanima, romskim balovima i sličnim proslavama. Radionica u KCNS održana je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.