Četvrto plivanje za Časni krst

VIDEO K9: Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas. Nakon liturgije održane u Hramu presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, preko 40 učesnika je došlo kako bi učestvovalo i pokazalo svoju hrabrost i spremnost da plivaju za Časni krst. Uprkos zaleđenom Dunavu ova tradicija nije prekinuta, već je pronađeno alternativno rešenje.

0
1137

Sad već možemo reći tradicionalno Plivanje za časni krst je obeleženo i u Sremskoj Kamenici, gde je , krst je spušten do Dunava nadomak stadiona “Fruškogorac”. 

S obzirom na zabranu plovidbe i zaleđen Dunav, 40-ak učesnika je simbolično ušlo u vodu, ali nisu plivali.

“Četvrta godina, Bogojavljenje, plivanje za Časni krst, ovo je preraslo već u ozbiljnu tradiciju. Jedna izuzetna saradnja između osnovnih stubova države, a to su policija, vojska, žandarmerija, crkva, gradska vlast, svi smo zajedno bili u jednoj harmoniji, u jednoj ljubavi i svake godine uz pomoć Boga, ovde sve prođe u najboljem redu. Želim da se zahvalim svima, posebno plivačima koji su danas po izuzetno neuslovnim okolnostima ušli u Dunav i za ljubav našoj veri, za ljubav Bogu, ušli i za Bogojavljenje i izvršili čin plivanja za časni krst. Mi smo poštovali zakon da je danas zabrana plovidbe, zato i nismo u suštini na taj način, kako svake godine plivamo, nismo plivali, nego jednostavno, kroz jedan čin požrtvovanja plivači su ušli u vodu i poljubili krst”, rekao je Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.