Četvrtkom u obnovljenu opservatoriju na Tvrđavi

VIDEO K9: Od ovog meseca posetioci Petrovaradinske tvrđave mogu četvrtkom uveče da posete obnovljenu Opservatoriju na Petrovaradinskoj tvrđavi i da uživaju u posmatranju nebeskih tela teleskopima.

0
603

Uz stručne vodiče i članove Astronomskog društva naši sugrađani su u prilici da posmatraju kosmos na teleskopima postavljenim u obnovljenoj Opservatoriji na Petrovaradinskoj tvrđavi.

“Ulaz za naše sugrađane je besplatan, mi praktično još od 2007. godine u kontinuitetu funkcionišemo kada je u pitanju i planetarijum koji je takođe lociran na Tvrđavi i astronomska opservatorija. Slobodan ulaz je rezervisan za četvrtak od 20 časova”, rekao je prof. dr Dušan Mrđa, iz Astronomskog društva Novi Sad.

Posetiocima je, kako kaže profesor Mrđa, nakon projekcija u Planetarijumu omogućeno da posmatraju astronomske objekte kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, a sada je, nakon obnavljanja opservatorije, moguće posmatranje neba sa same zgrade, što do sad nije bio slučaj.

“Ta inicijativa da se opservatorija obnovi traje već duži niz godina. Jedan od naših članova Astronomskog društva je pre nekoliko godina pokrenuo u kontaktima sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, i oni su zaista bili voljni da to urade, napravljen je i odgovarajući projekat, međutim duži niz godina smo morali da sačekamo da bi ustvari bila obezbeđena sredstva da bi se po tom projektu izvršila obnova same opservatorije”, naveo je on.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi opservatorije rađeni su prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je obuhvatio sanaciju krova i fasade, uređenje enterijera, popravku trotoara i odvoda atmosferske vode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.