Četiri nagrade za Isidorine gimnazijalce na Književnoj olimpijadi

VIDEO K9: Učenici Isidorine gimnazije koje smo ispratili na finale Književne olimpijade 11. decembra, iz Beograda su se vratili sa četiri od ukupno šest nagrada podeljenih na ovom takmičenju.

832

Među trideset finalista na Književnoj olimpijadi održanoj 11. decembra u Beogradu, čak 20 ih je bilo iz Gimnazije Isidora Sekulić.

Pobednica olimpijade, čija je tema bio velikan ruske i svetske književnosti Maksim Gorki, je Iva Števin, učenica 3. razreda ove novosadske gimnazije, koja je kao nagradu osvojila stipendiju za studiranje na Univerzitetu Lobačevski u Nižnjem Novgorodu.

 

“Već razmišljam kad ću početi da učim ruski jezik, mislim da je to veoma zanimljivo i već sam gledala i fakultet koji mi dodeljuje stipandiju, tako da verujem da ću prihvatiti tu ponudu. Ta stipendija podrezumeva nultu godinu školovanja, odnosno, učenje jezika ukoliko je to potrebno, pošto ja nikad nisam učila ruski jezik, kao i stipendija za sve ostale godine kad ću se školovati tamo”, rekla je učenica Gimnazije Isidora Sekulić Iva Števin.

Druga nagrada na ovom takmičenju pripala je takođe učenici trećeg razreda ove gimnazije Adrijani Soknić, dok su dve treće nagrade osvojile Marija Đurić i Milica Stanišić, učenice prvog razreda.

 

“Meni se takmičenje jako svidelo zato što je bilo drugačije iskustvo, ovo je, mislim, jedina književna olimpijada koja je bila organizovana od strane fakulteta Lobačevski u saradnji sa našim Filološkim fakultetom u Beogradu i bilo je zanimljivo zati što je bilo na ruskom jeziku usmeno, a pismeno je bilo na srpskom. Jako sam zahvalna što smo imali priliku da prepričavamo dela Maksima Gorkog, koja nisu ušla u književni program u našim srednjim školama”, ističe učenica Gimnazije Isidora Sekulić Adrijana Soknić.

“Jako mi je drago što sam učestvovala, zato što je ovo moje prvo takmičenje u ovoj gimnaziji, jer sam prvi razred. Počela sam da učim ruski zato što mi se veoma svideo, zbog usmenog koji smo imali. Dobila sam i knjigu na ruskom i nadam se da ću uspeti da je pročitam posle učenja ruskog”, navela je Marija Đurić, učenica Gimnazije Isidora Sekulić.

 

“Takmičenje jeste bilo teško, ali je moguće sve postići radom i trudom”, ističe Milica Stanišić, učenica Gimnazije Isidora Sekulić.

Nagrade su za učenike ove škole, kako kažu, velika satisfakcija, zato što se pokazalo da uložen trud i rad mogu da doprinesu njihovoj boljoj budućnosti.

 

“Samim tim svi učesnici finalnog dela takmičenja, na osnovu tih dobijenih sertifikata mogu da konkurišu, kada budu četvrti razred, odnosno, maturanti, za neku od stipendija na fakultetima Ruske Federacije”, navodi profesorka Srpskog jezika i književnosti dr Svetlana Tornjanski Brašnjović.

Finalisti su na ovom takmičenju imali zadatak da napišu esej na ponuđenu temu o velikanu ruske i svetske književnosti, Maksimu Gorkom, a zatim da svoj rad usmeno i obrazlože

 

“Posebno mi je drago što je pobedila učenica koja ne uči ruski jezik, ali ona se potrudila da taj svoj usmeni deo nauči na ruskom jeziku i drago mi je što je komisija to cenila”, ocenila je profesorka Ruskog jezika Aleksandra Radić.

Književna olimpijada o Maksimu Gorkom, podsetimo, ove godine je prvi put održana u organizaciji Srpskog centra Univerziteta Lobačevski, sa kojim Gimnazija Isidora Sekulić, inače, ima višegodišnju saradnju. U ovoj školi se nadaju da će i na olimpijadama, čije je održavanje najavljeno i narednih godina, postizati ovakve vrhunske rezultate.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.