Čestitke za Dan rudara. Srećno!

Rudari danas obeležavaju svoj dan, 6. avgust. Čestitke radnicima u rudokopima uputili su sindikat i rukovodstvo EPS-a.

0
562

6. avgust obeležava oko 22.000 rudara u Srbiji, a glavni zahtevi su i ove godine veća bezbednost na radu i bolji materijalni položaj.

Prosečna mesečna plata rudara u Srbiji je između 40.000 i 80.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta.

“Rudari su oslonac proizvodnje električne energije u Srbiji, budući da se čak 70 odsto električne energije naše zemlje dobija iz uglja. Sa druge strane, broj rudara u Srbiji je sve manji i da bi se obezbedila njihova egzistencija, koja podrazumeva i stabilnost proizvodnje, moraju da se poboljšaju uslovi za rad i bezbednost”, stoji u saopštenju predsednika Sindikata radnika EPS-a Milana Đorđevića.

Svake godine oko 70 odsto električne energije proizvede se iz uglja koji na površinskim kopovima EPS-ovi ogranaka „Kolubara“ i „Kostolac“. Rudari EPS-a su za šest meseci 2018. godine otkopali oko 16,6 miliona tona uglja, što je za jedan odsto više od plana.

“Predani rad rudara „Elektroprivrede Srbije“ oslonac je stabilne proizvodnje uglja i električne energije u Srbiji. Svaki put rudari su dokazali da odgovornost, hrabrost i posvećenost poslu pobeđuju svaki izazov. Za težak posao se kaže da je rudarski, ali samo rudari znaju koliko je truda, snage, znanja i požrtvovanosti potrebno da bi se uspešno uradio taj posao, da bi građani i privreda Srbije bili energetski sigurni, svakog dana u godini, i danju i noću, po velikim vrućinama i hladnoćama, kiši i blatu”, navodi Milorada Grčića, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, povodom 6. avgusta Dana rudara.

Dan rudara se, inače, obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.