CESID: Posmatrači zabeležili nepravilnosti

VIDEO K9: Prema informacijama Republičke izborne komisije, u 17 časova je u našoj zemlji glasalo 41,56 odsto birača, a najveća izlaznost po regionima zabeležena je u Vojvodini, 44 posto. RIK je konstatovao i da glasanje na biračkim mestima protiče bez većih problema, na način demokratski uređene države, a na osnovu izveštaja pojedinih medija o incidentima, pozvao aktiviste svih stranaka, udruženja i ostalih učesnika u izbornom postupku da smire strasti kako bi svi, u miru dočekali kraj izbornog dana. CeSID je objavio da je do 19 časova izlaznost 54,6 posto, ali je, međutim, uočio određene vrste nepravilnosti na biračkim mestima.

0
20

Prema informacijama dobijenim od posmatrača do 10 časova, CeSid je saopštio da je učestalo nepoštovanje procedura na većem broju biračkih mesta i to sledeći:
Propust da se kontrolni listić ubaci u glasačku kutiju, na 3 biračka mesta;
Ubacivanje listića u pogrešne kutije, na 27 biračkih mesta;
Vođenje paralelne evidencije na 3 biračka mesta (dva u Novom Sadu, jedno u Subotici);
Greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, na 5 biračkih mesta;
Porodično glasanje, na 8 biračkih mesta;

Na po dva biračka mesta iz uzorka uočen je pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja fotografisanjem ili snimanjem te lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko. Na jednom biračkom mestu je dozvoljeno glasanje licu koje nije upisano u izvod iz biračkog spiska, a na jednom je biraču dozvoljeno da glasa u ime člana porodice, saopštio je CeSid.

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 13h do 17h, CeSID je uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Najčešće su proceduralne nepravilnosti i odnose se na ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično) i na greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova. Osim navedenog, posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje i lakše incidente i verbalne sukobe

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.