Češće zalivanje biljaka tokom leta

VIDEO K9: Visoke temperature tokom leta ne prijaju biljkama. Kako bi bašte, vrtovi i balkoni ostali u cvatu tokom čitavog leta, važna je adekvatna nega i zaštita od uticaja sunca, pogotovo za ukrasno cveće koje je dosta osetljivo i sklono uvenuću.

0
1782

Nega biljaka tokom letnjih dana podrazumeva, pre svega, češće zalivanje, ali važno je voditi računa da vreme zalivanja ne bude tokom sunčanog perioda dana.

“Biljkama je potrebna određena količina vode kako bi one mogle da opstanu na ovim vrućinama. Biljke se zalivaju u ranim jutarnjim časovima ili u kasnim večernjim. Nikako se ne preporučuje zalivanje po velikim vrućinama. Koliko ćemo zalivati, to zavisi od same veličine biljke, vrste biljke. Neke biljke se zalivaju i ujutru i uveče, po ovako velikim vrućinama, dok se neke zalivaju jednom dnevno, a neke par puta dnevno. Takođe, treba voditi računa o tome da ne damo ni previše vode. Ukoliko korenski sistem nije konstantno u vodi, on može da istruli. Potrebno je proceniti koliko je biljkama potrebno vode, kako bi one mogle da opstanu u sušnom periodu”, navela je Jelena Ševar, dipl. ing. pejzažne arhitekture.

Biljkama koje cvetaju potrebno je zakidati precvetale cvetove, kao i suve listove, ali i redovno ih prihranjivati kako bi cvetale tokom celog leta.

“Petunije i sufrinije, one traže više vode i one se zalivaju i ujutru i uveče, kao i bambusi, oni su sad postali dosta rasprostranjeni na našim balkonima. Njih je potrebno, zato što oni traže više vode, zalivati i ujutru i uveče. Dok se muškatle, kadifice, begonije zalivaju ili ujutru ili uveče. Jednom dnevno po ovako velikim vrućinama, kasnije kada budu manje vrućine, onda se zalivaju jednom u par dana. Dok se na primer kaktusi zalivaju jednom u par dana, kao i agave, aloje, nema potrebe za zalivanjem svakog dana”, kaže Ševar.

Ševar dodaje da je biljkama potrebna i zaštita od gljivica i štetočina, koja se postiže redovnim prskanjem, a savet za preparat uzgajivači mogu dobiti u poljoprivrednim apotekama.

“Ukoliko vidimo da biljka vene, možemo je spasiti dodavanjem određenih đubriva. Imate, u poljoprivrednim apotekama se uzme mikro i makro elementi koji se dodaju u samu zemlju. Samim tim treba da se vodi računa da biljka dobije dovoljno vlage i tako biljka će se dosta brzo oporaviti”, navela je Ševar.

Ukoliko, zbog odlaska na put, biljka ostaje bez nege, potrebno je probušiti rupe na čepu plastične flaše, zatim grlić izvrnute flaše napunjene vodom zabosti u saksije, pa će tako biljka svojim korenovim sistemom uzimati potrebnu količinu vode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.