CERN-ov Međunarodni čas na PMF-u

VIDEO K9: Univerzitet u Novom Sadu danas je posetila visoka delegacija CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, koja u našoj zenlji boravi kako bi ustanovila da li Srbija ispunjava uslove za punopravno članstvo u ovoj organizaciji. Istovremeno, Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta domaćin je ovogodišnjeg CERN-ovog Međunarodnog časa, manifestacije čiji je osnovni cilj približavanje fizike mladim i talentovanim učenicima.

384

Tokom manifestacije CERN-ov Međunarodni čas (Masterclass), istraživačke institucije širom sveta krajem marta otvaraju svoja vrata srednjoškolcima kako bi im omogućili da se u toku jednog dana posvete istraživanjima u oblasti fizike i elementarnih čestica.

Deparman za fiziku PMF-a u našoj zemlji je domaćin ove manifestacije, u kojoj je ove godine učestvovalo više od 130.000 učenika širom sveta, među kojima je i veliki broj naših đaka.

“Organizovali smo Masterclass na samom Departmanu za fiziku koji se organizuje od 2009. godine, znači deveti put kod nas. U samom programu učestvuju 52 zemlje širom sveta, od toga 215 institucija, gde učenici mogu da otkrivaju nove čestice jer dobiju bazu podataka iz CERN-a i upoređuju iste rezultate sa svojim kolegama širom sveta”, rekla je Branka Radulović, istraživač-saradnik na Departmanu za fiziku PMF-a.

Tokom jednodnevnog druženja, osim stručnih predavanja, učenici su u prilici da analiziraju realne podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču iz CERN-ovog kompleksa kraj Ženeve.

Jedan od osnovnih ciljeva programa ,,Masterclass” je približavanje fizike čestica, kao i fizike kao nauke uopšte talentovanim đacima, ali i onima koji bi uskoro trebalo da se opredele za ove studije.

“Na ovom master klasu imali smo dve video konferencije sa eksperimentom CMS u Cernu gde smo na prvoj se upoznavali sa istim dok smo posle smo upoređivali rezultate zajedničkim snagama koje smo na drugoj konferenciji upoređivali sa institutima na drugim mestima, u Lionu, Beogradu, Novom Sadu, Sofiji i Instanbulu”, kazao je Andrej Vraničar, student doktorskih studija na PMF-u.

Inače, delegacija pod nazivom CERN Task Force, po nalogu Saveta i generalne direktorke CERN-a,trenutno analizira dosadašnje učešće Srbije u ovoj najvećoj naučnoj organizaciji u Evropi i daje preporuku o njenom punopravnom članstvu.

Tokom posete našem gradu, u Rektoratu su vođeni razgovori o saradnji CERN-a sa Univerzitetom u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.