Centar za žrtve silovanja: Zaustavi – zaštiti – pomozi

VIDEO K9: U sedam vojvođanskih opština uspostavljeni su pilot centri za žrtve seksualnog nasilja. Osnovna uloga ovih centara je da žrtvama, osim adekvatne zdravstvene usluge, u saradnji sa policijom, tužilaštvom i centrom za socijalni rad, na jednom mestu pruži i svaku drugu pomoć i podršku.

714

Prošle godine u Srbiji su ubijene 33 žene, od kojih su preko 90% njih bile žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja, pa i seksualnog.

Prva dva centra za žrtve seksualnog nasilja, koja uveliko rade, osnovana su krajem prošle godine u Zrenjaninu i u Novom Sadu, a ove godine centri su uspostavljeni u opštim bolnicama u još pet opština u Vojvodini – Kikindi, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

“U toku 2017. godine, znači od januara do 17. oktobra, do kada je bio nekakav naš presek, 48 žena nam se javilo, od toga u nekom prvom izveštajnom periodu, za prvih šest meseci, bila je 31 žena, od jula meseca do oktobra, znači u naredana 3 meseca, bilo je još prijavljeno 17 žena. Ovo je evidencija za dva pilot centra, za Novi Sad i Zrenjanin”, rekla je Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama.

Iskustva su za sada pozitivna, istakla je Stepanov, jer za razliku od ranijih godina, žene stiču poverenje u sistem, da mogu da se prijave i svedoče o ovako specifičnim vrstama nasilja – od dela koja su se desila u prošlosti, za koja takođe mogu da zatraže dodatnu psihosocijalnu savetodavnu i terapijsku pomoć, do akutnih dela nasilja. Ovaj centar u Novom Sadu se nalazi u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV.

 

“Tu je naravno ceo tim ljudi koji je uključen, od te psihosocijalne pomoći i razgovora, tako da pacijenti nisu prepušteni sami sebi, nego se s njima obavi razgovor, obavi se posle pregled i cela procedura koja je predviđena, pre svega i zakonom i onim što je uradio ceo tim u okviru projekta, to jeste da se izgradi jedan postupak koji će ubrzati i omogućiti da se što pre dođe do potencijalnih izvršioca takvih teških krivičnih dela”, naveo je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV. 

Projektom “Zaustavi – zaštiti – pomozi” realizuje se deo mera iz Odluke o programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima u AP Vojvodini. Cilj projekta delom je već ostvaren, a to je osnivanje 7 centara za žrtve seksualnog nasilja, rekla je zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, koja je i rukovodilac projekta.

 

“Biće naš veliki uspeh ako, posle završetka projekta, koji traje do kraja ove godine i ostali gradovi u Srbiji koji imaju opšte bolnice, ako u njima zažive centri za žrtve seksualnog nasilja i ako se primeni i u njima multisektorska saradnja, jer to je i suština ovog projekta bila, upravo da damo predlog i model celoj Srbiji kako unaprediti pristup seksualnog nasilja nad devojkama i ženama, kako da one ne dođu u stanje sekundarne viktimizacije, što je veoma važno”, izjavila je dr Ivanka Savić, iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

 

Ovi pilot centri za sada su jedinstveni u Srbiji, a žrtvama nasilja obezbeđuju, između ostalog i poverljivost ličnih podataka, kao i podršku u slučaju potrebe hitnog zbrinjavanja i obezbeđenja njene fizičke bezbednosti.

Žena ili devojka u centar može doći sama ili u pratnji predstavnika policije ili neke druge institucije, a broj telefona na koji svaka devojka ili žena u situaciji nasilja može da se obrati je telefon SOS Vojvodina 0800101010 svakim danom od 10 do 20 časova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.