Centar za žrtve silovanja: Zaustavi – zaštiti – pomozi

VIDEO K9: U sedam vojvođanskih opština uspostavljeni su pilot centri za žrtve seksualnog nasilja. Osnovna uloga ovih centara je da žrtvama, osim adekvatne zdravstvene usluge, u saradnji sa policijom, tužilaštvom i centrom za socijalni rad, na jednom mestu pruži i svaku drugu pomoć i podršku.

0
755

Prošle godine u Srbiji su ubijene 33 žene, od kojih su preko 90% njih bile žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja, pa i seksualnog.

Prva dva centra za žrtve seksualnog nasilja, koja uveliko rade, osnovana su krajem prošle godine u Zrenjaninu i u Novom Sadu, a ove godine centri su uspostavljeni u opštim bolnicama u još pet opština u Vojvodini – Kikindi, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

“U toku 2017. godine, znači od januara do 17. oktobra, do kada je bio nekakav naš presek, 48 žena nam se javilo, od toga u nekom prvom izveštajnom periodu, za prvih šest meseci, bila je 31 žena, od jula meseca do oktobra, znači u naredana 3 meseca, bilo je još prijavljeno 17 žena. Ovo je evidencija za dva pilot centra, za Novi Sad i Zrenjanin”, rekla je Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama.

Iskustva su za sada pozitivna, istakla je Stepanov, jer za razliku od ranijih godina, žene stiču poverenje u sistem, da mogu da se prijave i svedoče o ovako specifičnim vrstama nasilja – od dela koja su se desila u prošlosti, za koja takođe mogu da zatraže dodatnu psihosocijalnu savetodavnu i terapijsku pomoć, do akutnih dela nasilja. Ovaj centar u Novom Sadu se nalazi u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV.

 

“Tu je naravno ceo tim ljudi koji je uključen, od te psihosocijalne pomoći i razgovora, tako da pacijenti nisu prepušteni sami sebi, nego se s njima obavi razgovor, obavi se posle pregled i cela procedura koja je predviđena, pre svega i zakonom i onim što je uradio ceo tim u okviru projekta, to jeste da se izgradi jedan postupak koji će ubrzati i omogućiti da se što pre dođe do potencijalnih izvršioca takvih teških krivičnih dela”, naveo je prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV. 

Projektom “Zaustavi – zaštiti – pomozi” realizuje se deo mera iz Odluke o programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima u AP Vojvodini. Cilj projekta delom je već ostvaren, a to je osnivanje 7 centara za žrtve seksualnog nasilja, rekla je zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, koja je i rukovodilac projekta.

 

“Biće naš veliki uspeh ako, posle završetka projekta, koji traje do kraja ove godine i ostali gradovi u Srbiji koji imaju opšte bolnice, ako u njima zažive centri za žrtve seksualnog nasilja i ako se primeni i u njima multisektorska saradnja, jer to je i suština ovog projekta bila, upravo da damo predlog i model celoj Srbiji kako unaprediti pristup seksualnog nasilja nad devojkama i ženama, kako da one ne dođu u stanje sekundarne viktimizacije, što je veoma važno”, izjavila je dr Ivanka Savić, iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

 

Ovi pilot centri za sada su jedinstveni u Srbiji, a žrtvama nasilja obezbeđuju, između ostalog i poverljivost ličnih podataka, kao i podršku u slučaju potrebe hitnog zbrinjavanja i obezbeđenja njene fizičke bezbednosti.

Žena ili devojka u centar može doći sama ili u pratnji predstavnika policije ili neke druge institucije, a broj telefona na koji svaka devojka ili žena u situaciji nasilja može da se obrati je telefon SOS Vojvodina 0800101010 svakim danom od 10 do 20 časova.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.