Centar za romsku zajednicu

VIDEO K9: Udruženje romskih studenata pokrenulo je projekat Centar za romsku zajednicu koji obezbeđuje Romima iz romskih naselja besplatnu pravnu i psihološku pomoć.

0
401

U prostorijama svoje organizacije Udruženje romskih studenata u naseljima Veliki rit i Bangladeš dežuraju pravnik i psiholog koji pomažu stanovnicima ovih naselja da reše neke od svojih osnovnih problema, a za čije rešenje je ponekad, zaista, dovoljan i samo dobar savet.

“Oko ličnih dokumenata, ostvarivanja prava na socijalna davanja, upisa u školu, dobijanja državljanstva, pravni saveti, rad sa učenicima koji imaju poteškoća u nastavi, rad sa majkama, rad sa devojčicama radi sprečavanja ranih brakova i teme koje su vezane za zdravlje”, rekao je Nenad Vladisavljev iz Udruženja romskih studenata.

Naročita pažnja se posvećuje deci, njihovim potrebama i obavezama koje se tiče škole. Romskoj deci nije lako da idu u školu iz mnogo razloga.

“Najčešće poteškoće imaju vezano za izostanak zbog odlaska na azil i vraćanja na nastavu i mogućnosti da nastave da se obrazuju, s obzirom na to da su određeno gradivo propustili. Imamo i učenika koji su bili više godina u inostranstvu, pa su vraćeni po ugovorima o readmisiji, tako da slabo poznaju i jezik. Takođe, imamo poteškoća sa prelaskom iz osnovne u srednju školu, radimo na razvoju motivacije kako bi maturanti osnovci mogli da upišu srednju školu”, naveo je Vladisavljev.

Međutim, kako kažu, dobra vest je da se, od kako je počela Dekada Roma, broj studenata romske populacije povećava iz godine u godinu, ali nažalost, nema tačnih podataka o tome koliko romskih studenata je, nakon upisa, fakultet i završilo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.