Cene udžbenika nepromenjene

VIDEO K9: Cene udžbenika ostale su nepromenjene u odnosu na prethodne godine, kažu u Zavodu za udžbenike u Novom Sadu. Za mlađe osnovce komplet košta oko 5000 dinara, a roditelji čija deca pohađuje više razrede, za ubžbenike moraju izdvojiti i do 11.000 dinara.

0
15

Bliži se početak školske godine. Zbog i dalje neizvesne epidemiološke situacije nije poznato da li će se đaci prvog septembra naći u klupama, ili će znanje usvajati od kuće, pored ekrana. Ipak, izvesno je da su im neophodne knjige čija je kupovina je goruća tema roditelja pred početak školske godine.

U Zavodu za udžbenike kažu da su obezbedili sve udžbenike za osnovce, a cene su, dodaju, ostale iste kao prethodnih godina.

Cena kopleta udžebnika nije fiksna i varira od škole do škole i od razreda do razreda. Komplet knjiga za niže razrede u Zavodu za udžebnike košta u proseku oko 5.000 dinara, dok su kompleti za učenike viših razreda oko 11.000 dinara. Ipak, reč je o ceni osnovnog kompleta, bez dodatnih zbirki zadataka i slično. Stoga, roditelji češće posežu za kupovinom pojedinačnih naslova.

Dobrila Jovičić iz Zavod za udžbenike u Novom Sadu, napominje i da važno je da se roditelji adekvatno informišu o potrebnim naslovima, pa tek onda krenu u kupovinu.

Ukoliko roditelji imaju dvoje školske dece, uoči prvog septembra moraju da izdvoje i do 20.000 dinara samo na kupovinu knjiga. Za budžet prosečne porodice u Srbiji to nije mala svota, ali se u poslednje vreme naziru i alternativna rešenja. Jovičić napominje da je Zavod za udžbenike podržao Fondaciju Alek Kavčić, koja na svom sajtu školarcima u elektronskoj formi pruža veliki broj besplatnih udžbenika, ali i naglašava da gotovo sve države u regionu svojim učenicima obezbeđuje besplatne školske knjige.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.