Cene hrane u 2020. na trogodišnjem maksimumu

Cene hrane u svetu prošle godine su bile na trogodišnjem maksimumu, objavila je Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

4

Indeks cena hrane porastao je za 3,1 odsto na godišnjem nivou u 2020. godini, što znači da je u proseku bio za 2,9 poena viši nego 2019. godine.

U poslednjem mesecu 2020. indeks cena hrane je porastao za 2,2 procenta, podstaknut rastom cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa i žitarica.

Kako prenosi N1, indeks cena biljnog ulja u decembru je porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodni mesec, dostigavši ​​najviši nivo od septembra 2012. godine.

Cene mlečnih proizvoda porasle su za 3,2 posto na mesečnom nivou u decembru, najviše zbog rasta potražnje na svetskom tržištu i zabrinutošću zbog negativnih uticaja toplijih vremenskih prilika na proizvodnju mleka u Okeaniji.

Indeks cena mesa zabeležio je mesečni rast od 1,7 posto u decembru, cene žitarica su takođe porasle za 1,1 posto u odnosu na novembar, a cene šećera su bile veće za 0,6 posto.

Indeks cena hrane FAO je trgovinski ponderirani indeks koji prati međunarodne tržišne cene pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda. (bif.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.