Cena pšenice stabilna na berzama

VIDEO K9: Slabiji kvalitet pšenice ove godine diktira i njenu cenu na svetskim berzama. Ove godine je rod bio nešto slabiji nego prošle godine, ali cena je stabilna, kažu u Produktnoj berzi Novi Sad.

0
586

Trgovanje i ponuda pšenicom u ova doba godine je stabilizovano kažu u Novosadsakoj produktnoj berzi.

Hlebno zrno sa 12% proteina je danas prometovano po ceni 18,90 dinara bez PDV-a (20,79 din/kg sa PDV-om), što je za 0,35% u proseku viša cena nego prethodne nedelje. Zanimljivo je da je u istom periodu prethodne godine cena pšenice bila na identičnom nivou.

“Žetva je već značajno iza nas i prošao je taj određeni period kad se već preciznije zna koje su zalihe, pa onda potražnja, šta se dešava na svetskom tržištu. Jedna nepoznanica je ono što u ovom trenutku aktuelno na svetskom tržištu je to da li će i šta će Rusija odlučiti što se tiče samog izvoza ove robe sa svog tržišta u cilju zaštite svog tržišta što se već dešavalo dvaput u poslednjih 10 godina gde je Rusija obustavljala svoj izvoz”, naveo je Miloš Janjić ispred Produktne berze Novi Sad.

Ovaj put se to ne očekuje, smatra Janjić, jer je slabija ponuda u odnosu na prođlu godinu koja je bila rekordna. On je dodao da pšenice ima dovoljno i da se u narednom preiodu ne očekuju velika pomeranja.

“Što se tiče cene pšenice sve zavisi pre svega od kvaliteta pšenice. Ove godine, kako kod nas tako i u značajnijim tržistima nama u okruženju je kvalitet nešto slabiji, tako da sam kvalitet zrna figurira i zavisno od kvaliteta cena se kreće od 18, 19.5 dinara, sve zavisi od samog kvaliteta zrna”, kazao je Janjić.

Posmatrajući stanje u obimu ponude na svetskom tržištu iz prethodnih godina u poređenju sa ovom, ne očekuju se značajnija tržišna pomeranja, kaže Janjić, ali s obzirom na geopolitičku situaciju koja je uvek neizvesna, ona može da donese promene na tržištu žitarica i uljarica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.