Cena “isprala” zrno

VIDEO K9: Proizvođači pšenice u Srbiji teško se odlučuju za setvu visokokvalitetne pšenice koju uskoro uvozimo iz Mađarske, jer se ona u našim uslovima otkupljuje po istoj ceni kao i obična, a daje manje prinose, kažu u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

106

Srbija će ovog proleća uvesti oko 30.000 tona visokokvalitetne pšenice, jer ovogodišnje srpsko zrno ne zadovoljava visoke standarde domaćih mlinara i konditora.

Na njihov zahtev Vlada je dozvolila uvoz pšenice bez carine. Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede rekao je da nije reč o nestašici, već o kvalitetu jer je, kako je naveo, velika količina vode “isprala” zrno.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, međutim, kažu da naši instituti imaju dovoljno visokokvalitetne semenske pšenice, ali da se ratarima ne isplati da je seju.

“Razlog za to što nema dovoljno kvalietne pšenice je nemotivisanost poljoprivrednog proizvođača da seje uopšte kvalitetne sorte poboljšivače, jer one jesu bolje po kvalitetu, ali daju manje po prinosu. I s obzirom na činjenicu da se kod nas još uvek otkupljuje prema prinosu, bez obzira na kvalitet, popljoprivredni proizvođač nije motivisan da seje kvalitetne sorte, odnosno sorte poboljšivače”, naveo je dr Dragan Živančev, naučni saradnik Instituta.

U Zapadnoj Evropi je i do 60% površina pod pšenicom zasejano visokokvalitetnim i elinim sortama, dok je kod nas taj procenat daleko manji, rekao je dr Živančev.

“Da biste danas dobili odgovarajući kvalietet sorte poboljšivači su neophodni upravo u godinama u kojima imate pšenicu nešto lošijeg kvaliteta. da bi pravili mešavinske smeše i na osnovu toga proizveli sirovinu koja može da se melje i da odgovarajući kvalitet”, kazao je Živančev.

Pored nedovoljno posejanih površina, drugi razlog za uvoz kvalitetne pšenice je taj što naša mlinska industrija ne razvrstava pšenicu prema kvalitetu pa nema uskladištenih odgovarajućih količina, smatra dr Živančev.

“Nego su sve pomešali i napravili jedan miks uprosečenih pšenica, tako da ne mogu ni ono što je bilo u startu kao poboljšivač, nisu odvojili sa strane da bi mogli da je mešaju. I to je razlog zašto sada moraju da je uvoze”, rekao je Živančev.

Da bi se izbegle ovakve situacije, zaključio je dr Živančev, neophodno je početi sa razvrstavanjem i sa plaćanjem pšenice prozvođačima prema kvalitetu zrna prilikom setve ili otkupa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.