Čemu pasoši za pse?

VIDEO K9: Kada se kaže pasoš, većina ljudi odmah pomisli na dokument neophodan za putovanje u inostranstvo. Ipak, sa pasošima za kućne ljubimce situacija je nešto druugačija.

782

Pored mogućnosti samog putovanja u inostranstvo, ovi pasoši služi kao svojevrsna lična karta životinje, ali i kao potrvrda da je ljubimac primio neophodne injekcije.

Glavna informacija koja se nalazi u pasošu za kućne ljubimce je broj čipa koji se dobija pri vakcinaciji protiv besnila, kada se dobija i sam pasoš. Njih mogu da izdaju samo ovlašćene veterinarske ambulante i to uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede. Ovaj pasoš na taj način predstavlja svojevrsnu ličnu kartu ljubimca, koji je poželjno, pa čak i neophodno imati u oodređenim situacijama.

Za sada, praksa je da vlasnici ljubimaca ovakve pasoše vade uglavno za pse i nešto ređe za mačke. Kako kažu u veterinarskim ambulantama, razlog tome je pre svega činjenica da ove životinje češće putuju van granica od ostalih vrsta. Što se granične procedure tiče, nije svejdno kuda putujete sa svojim kućnim ljubimcem.

Novosađani su svesni važnosti, kao i same uloge pasoša za životinje, mada je činjenica da je ta svest ograničena samo na one koje poseduju kućne ljubimce.

Što cene vađenja pasoša tiče, ona sama iznosi negde oko dve hiljade dinara, u šta je uračunata naravno i vakcina protiv besnila. Ukoliko vlasnik želi da ljubimca vodi u neku od zemalja Evropske unije, neophodni testovi koštaće ga još oko šest hiljada dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.