Časovi odbrane u školama?

VIDEO K9: Srednjoškolcima u Srbiji drugo polugodište donosi određene novine. Od ovog polugodišta maturanti će slušati predavanja Ministarstva odbrane u vezi sa osnovama odbrane i zaštite.

0
895

Malo starije generacije sugrađana pamte časove opštenarodne odbrane i društvene samozaštite koji je bio obavezan predmet u školama i prvim godinama fakulteta i koji se veći duži niz godina ne nalazi u nastavnom programu.

Ali od ove godine može da zaživi kroz predavanja Ministarstva odbrane učenicima četvrtih razreda srednjih škola.

“Predavanje koje će sutra biti u Gimnaziji Laza Kostić upravo posvećeno visokoj vojnoj školi, vojnoj akademiji posvećeno je maturantima, ukoliko među njima postoji neko koga interesuje vojni poziv ili vojna kademija visoki oficiri iz vojne komande iz Beograda iz vojnog odseka iz Novog Sada govoriće o suštini o sadržaju, o predmetima, o značaju Vojne akademije kao visoko školske ustanove”, naveo je Vukašin Lazović, direktor Gimnazije Laza Kostić.

Pored ovog predavanja, kako kaže Lazović, planirana su i predavanja o uvođenju u vojnu evidenciju u martu i aprilu mesecu za treće i četvrte razrede gimnazija i srednjih stručnih škola.

“Te informacije služiće našim maturantima i toj populaciji učenika završnih razreda koji streme ka tome da vojni poziv ima svoje čari i svoje draži, ima svoju svrhu i ako imate zemlju, ako mate jedno osećanje patritizma onda vam je potpuno jasno čemu služi vojska kao sistem odbrane u prvom redu i to jeste njena suština”, kazao je Lazović.

Ova predavanja Ministarstva odbrane srednjoškolcima su moguća podloga za uvođenje predmeta pod nazivom “Inicijativa za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije”.

Međutim, prema rečima Lazovića koji pozdravlja jednu takvu inicijativu, ovi pregovori su tek na početku i nije poznato da li će i u kojem obliku ONO i DSZ ponovo biti obavezan u školama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.