Carinska unija prihvatljiva za BiH, za Hrvatsku ne

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Evropskom parlamentu da je stvaranje carinske unije i jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu prihvatljivo za Bosnu i Hercegovinu ako bi to pomoglo toj zemlji na njenom putu prema EU, ali ne kao zamena za članstvo.

0
353

“O tome još nismo razgovarali na Veću ministara, ali znajući kako ljudi razmišljaju, mislim da mogu reći da bismo to podržali, jer to doživljavamo kao nešto što nam može pomoći na putu prema EU, a ne kao zamena za članstvo, što bi bilo neprihvatljivo. Takođe, znamo da oko toga postoje neke dileme kod drugih zemalja zapadnog Balkana”, rekao je Crnadak u raspravi s članovima Odbora za spoljnu politiku EP, prenosi Hina.

Ideju o uspostavljanju carinske unije pokrenuo je srpski premijer Aleksandar Vučić, a ima podršku i komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Tu ideju na Odboru EP, kako navodi Hina, oštro je odbacila hrvatska zastupnica Dubravka Šuica.

“Protivim se carinskoj uniji, uniji unutar unije. Prioritet svih prioriteta u Bosni i Hercegovini je promena izbornog zakona” kako bi tamošnji Hrvati mogli birati svoje predstavnike, smatra Šuica.

Spoljnopolitički odbor je danas izglasao preporuku nacrta odluke Veća o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH, kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Nakon toga usledila je rasprava najpre s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, a zatim i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.