Carine i na lekove za OSI

VIDEO K9: Osim na uvoz polovnih ili novih autmobila, kao i na uvoz ortopetskih pomagala i delova za njih, osobe sa invaliditetom će morati od 5. februara da plaćaju carine i porez i na lekove koje kupuju u inostranstvu i šalju kao pošiljke, kažu u Udruženju distrofičara Južnobačkog okruga, objašnjavajući da se radi o lekovima kojih nema kod nas, a koji su neophodni pojednim osobama kako bi uopšte mogli i da žive.

0
696

Do sada su osobe sa invaliditeom mogle da uvoze automobile bez carina i poreza, pod uslovom da pet godina ne mogu da ga otuđe i prodaju, dok je rok za uvoz polovnih automobila bio tri godine.

Ova povlastica važila je i za uvoz automobila ne ssamo iz Evropske unije, već i iz Kine, Koreje i Japana. 6. januara ove godine stupio je na snagu carinski zakon kojim je ova povlastica ukinuta, na veliko iznađenje onih kojima su pomagala i specijalizovani automobili potrebni.

“Ovim zakonom i ovim izmenama zakona će to nama biti ukinuto. Ali ne samo to. Iz medija smo i saznali da je došlo do promene zakona. Naša nacionalna organizacija OSI je dobila tumačenje iz Ministarstva finansija da nema razloga za paniku jer suštinski se ne menja mnogo. A, ustvari, kada se pogleda to iz ugla OSI, ipak se gubi, jer to nije samo uvoz automobila koji nas koči, tu su i ortopetska pomagala i lekovi o kojima sada nije bilo u medijima, a to će sutra doći, kada taj zakon stupi na snagu”, rekla je Aleksandra Panović iz Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga.

Kako je objasnila Panović, radi se o lekovima koje OSI nisu mogle ovde da dobiju, pa su ih kupovali u inostranstvu i slali kao pošiljke, na šta takođe nisu plaćali nikakve namete,

“Ovim novim tumačenjem i izmenama zakona će nam to biti onemogućeno, plaćaćemo carinu na lekove koji su nam neophodni za održavanje života”, naglasila je Panović.

Predlagač zakona, Ministarstvo finansija, na taj korak se odlučio zbog usklađivanja propisa sa Evropskom unijom, pišu beogradski mediji.

“Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila, pa je u okviru seta izmena carinskog zakona, koji se ticao usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, urađena i ova izmena. Znamo da nije popularna, ali je morala da se uvede, a svi oni koji su sklopili kupoprodajni ugovor o nabavci vozila do 6. januara, u narednih šest meseci moći će bez carine da ih uvezu”, rečeno je iz Ministarstva finansija u intervjuu za Blic.

Panović kaže da OSI razumeju da je potrebno usklađivanje, ali negoduju što povodom izmena ovog zakona nisu bili ni konsultovani ni obavešteni, kao i povodom izmena i donošenja drugih zakona koji uređuju život OSI.

Ona je još dodala da je moguće da će na kupovinu morati da se plaća i PDV, ali da to još uvek nije sigurno, s obzirom da se čekaju dodatne uredbe Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.