Burna javna rasprava o 4. mostu na Dunavu

VIDEO K9: Javna rasprava o uticaju novog mosta preko Dunava na životnu sredinu u Novom Sadu održana je jutros u Skupštini grada.

0
43

Dvočasovna javna rasprava o uticaju mosta u produžetku Bulevara Evrope na životnu sredinu, koja je jutros održana u sali gradskog parlamenta, završena je burnom raspravom između izrađivača studije, aktivista i građana koji su, kako su rekli, došli da podrže gradnju mosta, preneo je 021.

Izrađivači studije iz firme “MHM-Projekt” prezentovali su svoje nalaze, nakon čega je data reč i prisutnim građanima, aktivistima, stručnjacima i predstavnicima opozicionih stranaka koji izneli primedbe, koje su se pre svega odnosile na ono što je već urađeno tokom pripremnih radova.

Sa crnim povezom preko usta i rukama vezanim crnom trakom pojavili su se i aktivisti Šodroš survivor kampa simbolično ukazujući na nasilje koje je, prema njihovom mišljenju, sprovođeno nad životnom sredinom. Oni su izneli primedbe da je, pre svega, studija kasno urađena jer je u okviru pripremnih radova za privremeni most već posečeno čak 70 stabala i to u vreme gnežđenja ptica u dupljama i kada je Pokrajinski zavod zabranio seču, da bi je kasnije legitimizovao uz tvrdnju da na stablima nije bilo duplji, zbog čega su aktivisti podneli i krivične prijave.

Ekološki front doveo je u pitanje i kompetentnost izrađivača Studije navodeći da on, kako kažu, nema nijednog biologa ni hidrologa.

Predsednica Društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik Ivanovič naglasila je da je problematično to što se uopšte gradi privremeni most jer je, prema njenim rečima, mogao biti građen sa barži kako su izgrađeni svi ostali novosadski mostovi, čime bi bila sačuvana sva stabla koja su sada posečena.

U Pokretu “Bravo” smatraju da nije dovoljno razmatrano kako će ovakvi radovi, a naročito planirano pomeranje nasipa, uticati na zaštitu od poplava.

Za reč su se javljali i stanovnici Sremske Kamenice, koji su uglavnom isticali kako je most neophodan i u više navrata dolazilo je do rasprave između njih i aktivista.

Izrađivači Studije bi, nakon uzimanja primedbi u razmatranje, trebalo da izađu sa izmenjenom verzijom tog dokumenta, ukoliko bude usvojen deo predloga.

Pomenimo i da je Koridorima Srbije odobren je još jedan zahtev za prijavu radova, prvu ove godine, a odnosi se na mali deo puta ka skretanju za Ribarac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.