Bunarska voda i dalje neispravna

VIDEO K9: Voda u slavinama Novosađana ispravna je za piće, ali ne i ona iz većine gradskih bunara. Prema poslednjim ispitivanjima Instituta za Javno zdravlje Vojvodine, bunarska voda i dalje ne zadovoljava odredbe nacionalnih normativa o zdravstvenoj ispravnosti.

0
323

Institut za javno zdravlje Vojvodine redovno obavlja obavlja kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće iz javnih bunara, kao alternativnih izvora vodosnabdevanja.

Ispitivanja su i tokom aprila pokazala da uzorak vode javnog bunara “Snežna Marija“, na putnom pravcu Petrovaradin-Sremski Karlovci, sadrži mikroorganizme opasne po zdravlje ljudi i ne preporučuje se za upotrebu.

“Voda ostalih kontrolisanih javnih bunara na teritoriji Grada Novog Sada tokom aprila ove godine ne sadrži mikrobiološke i fizičko-hemijske opasnosti, ali ne zadovoljava odredbe nacionalnih normativa u pogledu fizičko-hemijskih pokazatelja zdravstvene ispravnosti, tako da se građanima savetuje da za piće koriste vodu iz gradskog vodovoda”, rekla je prof. dr Sanja Bijelović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Analizirani su uzorci vode iz bunara u Ulici 1300 kaplara, bunar na uglu Narodnog fronta i Šekspirove ulice, bunara kod Spens-a, bunar na Ribarskom ostrvu – ispred udruženja ribolovaca „Higijenski zavod i Udruženje ribolovaca“, bunar u Ulici Alberta Tome, bunara u Ulici Jožefa Marčoka i bunara u Balzakovoj ulici.

Prikaz zdravstvene ispravnosti vode za piće iz javnih bunara sugrađani mogu naći i na interaktivnoj mapi koja se nalazi na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.