Budžet Srbije štedljiv i razvojni

VIDEO K9: Budžet Srbije za 2017. godinu, koji je Narodna skupština usvojila pre desetak dana, koncipiran je tako da bude razvojni, sa jedne i štedljiv, sa druge strane, rekao je u našoj emisiji Press presek doktor Boris Kršev, profesor optšedruštvenih nauka. Kršev smatra da bi bužet, međutim, morao biti razvojni i potrošački, kako bi se stimulisala javna potrošnja.

345

Nakon usvajanje budžeta Srbije za narednu godinu, svoje mišljenje o njemu dao je i MMF.

Predsednik srpske Vlade rekao je da se jedina primedba od MMF odnosi na “Srbijagas”, te da je uveren da ćemo proći sve revizije te međunarodne finansijske institucije.

Profeso doktor Boris Kršev naveo je da je budžet za 2017. idealno skrojen u Srbiji kojoj svega nedostaje, opterećenoj neproduktivnošću privrede, velikom nezaposlenošću, ogromnim teretom javnog sektora, sivom ekonomijom, te penzionim i zdravstvenim sistemom koji funkcionišu po principu građanske splidarnosti. Naš budžet još uvek nije suficitan, ukazao je Kršev, ali je budžetski deficit, koji je 2014. iznosio preko 4% od BDP, sada sveden na 1,7 %.

“Ja bih rekao, ovako na uvodno izlaganje jer je materija izuzetno kompleksna, da naš budžet, kao uostalom i ovi prethodni, odražava namere vlade da on bude i štedljiv i razvojni. Govorili smo o tom čuvenom đevreku, da je budžet kao on – što se smanjuje ta rupa koja oslikava taj deficit i disbalans, to je hranljivog tkiva sve više i više. E, reč je o tome koliko je hranljivog tkiva u ovom našem budžetu”, naveo je  Kršev.

Razvojni karakter projektovanog budžeta Srbije, odražava, između ostalog i ulaganje u investicije za koji su planirana sredstva u iznosu od 147 milijardi dinara, ili oko milijardu i po evra.

“To je 12,5 % od ukupnog našeg budžeta, na strani rashoda namenjeno za investicije. Kad neko kaže 12,5 posto, jeste, upravo je to kategorizacija da je taj budžet razvojni, osim što je, i štedljiv, je li. A štedljiv je što se tiče plata i penzija”, rekao je  Kršev.

MMF diktira da moramo biti racionalni u raspolaganju sredstvima koja se ostvare u prihodovnoj strani budžeta, ali nije rekao gde tu racionalizaciju sprovesti, naveo je Kršev i dodao da su u planiranju Vlade – gde uštedeti, prionulo na ono što se najpre može uraditi, pri čemu su, kako je rekao, možda izostali neki strateški dugoročni planovi vezani za restruktuiranje javnog sektora.

Budžet bi, međutim, morao biti razvojni i potrošački, zaključio je on, kako bi stimulisao javnu potrošnju, a da bi se to postiglo, plate iz javnog sektora moraju da se izjednače sa onima iz privatnog.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.