Budžet Novog Sada povećan za oko 2,5 milijarde dinara

VIDEO K9: Na današnjoj, 22. sednici Skupštine grada Novog Sada razmatran je predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada za tekuću godinu. Pred odbornicama i odbornicima su se našli i predlozi o izmenama odluka o finansiranju javnih preduzeća, investicionim aktivnostima, kao i ostalih kadrovskih, administrtivnih i mandatno - imunitetskim pitanjima.

0
509

Glavna tačka dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada Novog Sada bio je rebalans budžeta za 2017. godinu.

Iz budžeta grada za 2016. godinu nije utrošeno 4 milijarde 300 miliona dinara, od čega je polovina raspoređena u ovogodišnjem budžetu. A u šta će se investirati preostala neutrošena sredstva iz prethodne godine diskutovalo se na sednici.

“Ponosan sam na Predlog odluke o budžetu, odnosno na odluku o rebalansu budžeta za tekuću godinu. Ono što je ključna činjenica je da dodajemo 2 milijarde 418 miliona dinara sredstava iz prošle godine na postojeći budžet, tako da će budžet grada Novog Sada koji danas bude usvojen iznositi 25 milijardi 350 miliona dinara, grubo kažem”, rekao je Miloš Vučeveć, gradonačelnik Novog Sada.

Amandmanima koje su podneli na rebalans budžeta, odbornici Demokratske stranke su pokušali, kako kažu, da ukažu i isprave propuste. Savet za budžet i finansije je odbio ove amandmane.

“Gradom Novim Sadom upravljaju nesposobni ljudi i to je činjenica. Ono što odbornici Demokratske stranke već pet godina govore da nema investicija u gradu Novom Sadu, konačno je potvrdio i Fiskalni savet Jasno je da sva ova sredstva koja se opredeljuju idu u tekuću potrošnju i na taj način ćemo samo zamagliti stanje u Novom Sadu, koje je svakim danom sve lošije i vodi u katastrofu”, naveo je Veljko Krstonošić, odbornik DS.

Opoziciona Srpska radikalna stranka takođe će glasati protiv rebalansa budžeta, jer, navode iz stranke, iako je budžet za ovu godinu planiran u do sada najvećem iznosu, odnosno oko 25 milijardi 350 miliona dinara, ipak će smatraju veliki deo kapitalnih
projekata, kao i prethodnih godina, ostati nerealizovan do kraja ove godine.

“Srpska radikalna stranka je mišljenja da rebalans budžeta za 2017. godinu Novom Sadu neće doneti ništa epohalno, ništa krucijalno, ništa kapitalno novo što već nismo imali prilike da vidimo u poslednjih nekoliko godina, a konstatovali smo više puta da se Novi Sad u poslednjem periodu nije razvijao, nego je stagnirao. Raspoređuje se dodatno negde oko 2 milijarde i 400 miliona, ali se ponovo najveći deo sredstava gura u tzv. javnu, odnosno tekuću potrošnju, a tek jedan manji, neznatni deo ide u kapitalne rashode”, kazao je Đurađ Jakšić, odbornik SRS.

Sa druge strane, Jakšić ističe i pozitivne strane budžeta prema mišljenju radikala.

“Mi pozdravljamo odluku da se gradi Sentandrejski put koji je kao ulazni pravac u grad veoma značajan i treba da dobije pun saobraćajni profil. Pozdravili smo izgradnju Muzičke i Baletske škole, zgrade Hitne pomoći, sportske hale u Petrovaradinu”, rekao je Jakšić.

Od kapitalnih investicija u prošloj godini započeta je izgradnja koncertne dvorane Muzičko – baletske škole, kao i zgrade Hitne pomoći, a novac je utrošen i na realizaciju putne infrastrukture.

Najveći deo novca rebalansom budžeta je dobila Uprava za investicije i građevinsko zemljište, u iznosu od milijardu 100 miliona dinara, 200 miliona dinara biće utrošeno za imovinsko – pravne odnose, kao i za putnu privredu novih 380 miliona dinara i drugo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.