Budžet grada u 2018. završen suficitom

VIDEO K9: Završni račun gradskog budžeta za prošlu godinu i izveštaji o poslovanju gradskih preduzeća i ustanova u 2018. godini, kao i raspodela dobiti javnih preduzeća, tačke su dnevnog reda koje su izazvale najviše rasprave među odbornicima na današnjoj sednici Skupštine grada.

0
216

Prema završnom računu budžeta za 2018. godinu o kojem su raspravljali odbornici na sednici Skupštine Novog Sada, ukupni tekući prihodi i primanja sa neutrošenim sredstvima iz prethodne godine iznosili su skoro 29 milijardi i 197 milion dinara.

Zbog suficita je u ovu godinu preneta 6,1 milijarda dinara. Iz vladajuće većine u gradskom parlamentu zadovoljni su izveštajem tavršnog računa budžeta, uz opasku da je grad prihodovao više nego što je bilo planirano.

“Preko milijardu dinara je više zarađeno od onoga što je grad i projektovao da će zaraditi. Bila je bolja klima u gradu i to je rezultat većeg broja zaposlenih, jer su prihodi od doprinosa od zarade u konstantnom usponu u Novom Sadu. I to nije pitanje statistike nezaposlenih, nego pitanje broja zaposlenih u Novom Sadu, što odmah oslikava veća primanja, veće prihode u budžetu i već konstanta rasta broja privrednih društava koji se osnivaju u gradu “, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Deo suficita iz budžeta za 2018. godinu, prema njegovima rečima, već je raspoređen u Odluci o budžetu za 2019. godinu i ostalo je oko 2 i po milijarde koje će biti raspoređene tokom predstojećeg rebalansa budžeta.

“Najveći deo novca pojedinačno će ići na kupovinu 50 autobusa JGSP-a, druga polovina za obrazovanje, putnu infrastrukturu i za ostale segmente koji su najbitniji za funkcionisanje grada”, dodao je gradonačelnik.

Odbornici Srpske radikalne stranke glasali su protiv predlog odluke o završnom računu budžeta grada za 2018. godinu, pre svega zbog njegove rashodovne strane.

“Srpska radikalna stranka nije zadovoljna onim što piše u izveštaju o budžetu za prošlu godinu, iz razloga što je Novi Sad imao najveći budžet po glavi stanovnika, a nije uspeo tu situaciju da iskoristi kako bi pokrenuo neke od velikih projekata koji su neophodni gradu. Nemamo primedbi na prihodnu stranu, ali je naša kritika ponovo po pitanju realizacije rashoda”, naveo je Đurađ Jakšić, šef Odborničke grupe SRS.

Neophodno je, kako je rekao, obnoviti vozni park JGSP-a, a odluka da se veći deo suficita iz budžeta uloži u kupovinu novih autobusa, kazao je Jakšić, u narednom periodu će se pokazati kao dobra ili loša.

“Neophodna je rekonstrukcija voznog parka to je definitivno, da li je pametno da se milijarda uloži u kupovinu autobusa videćemo kad taj predlog stigne. Situacija u gradskom saobraćaju je katastrofalna, što bi se reklo, na ivici suza”, istakao je Jakšić.

Osim o završnom računu budžeta, odbornici su raspravljali i o dodeli zemljišta uz auto-put Republici kako bi na tom mestu bila izgrađena fabrika čokolade, zatim o izveštajima o poslovnjima javnihi javno-komunalnih preduzeća, o stanju prirode u gradu od 2013. do 2017. godine, o lokalnom Akcionom planu za rodnu ravnopravnost, o izmenama Odluke o daljinskom grejanju, kao i o izboru direktora preduzeća ,,Novosadska toplana”, ,,Lisje” i ,,Urbanizam”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.