Budžet grada je novac građana

VIDEO K9: Projekat ”Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije” predstavljen je u Gradskoj kući. Projekat sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija.

0
439

Projektom će biti obuhvaćeno 15 opština/gradova širom Srbije, a u Novom Sadu realizuje se u saradnji Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu i Evropskog pokreta u Srbiji – lokalnog veća Novi Sad.

“Mi od ovog projekta očekujemo jedan otvoreni dijalog između predstavnika Grada Novog Sada, konkretno gradske Uprave za privredu i Kancelarije za lokalni ekonomsi razvoj, predstavnika civilnog sektora i predstavnika privrede na temu izrade budžeta koji se u ovom konkretnom slučaju odnosi na budžetski fond za zapošljavanje i budžetski fond za poljoprivredu, a razgovaraćemo na okruglim stolovima i o temi finansiranja i učešća u projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije”, rekao je Goran Sečujski iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada.

Prema rečima Sečujskog, Novi Sad preko Kancelarije za ekonomski razvoj do sada je ostvario zavidan rezultat kada je u pitanju privlačenje stranih investicija. Čak je projekat ”Lipov med” prošle godine proglašen za najbolji u EU.

“Istraživanje je pokazalo nekoliko zanimljivih stvari da građani nisu dovoljno informisani o tome šta je lokalni budžet, od čega se on sastoji i koja mu je svrha. postoji u velikoj meri manjak te identifikacije da su to zapravo njihova sredstva, da oni svojim porezom doprinose sredstvima lokalne samouprave kojima se kasnije raspolaže”, naveo je Bogdan Urošević, programski koordinator Projekta.

On ističe da građani takođe nisu upućeni u to kako oni sami mogu da doprinesu budžetu.

“Odlučili smo se, u razgovoru sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj, da se fokusiramo na temi podrške pri zapošljavanju, samozapošljavanju, otpočinjanju biznisa, odnosno otpočinjanju poslova i želimo da dijalog otvorimo sa svim interesnim grupama, sa svim zainteresovanim stranama”, kazao je Aleksandar Simurdić, sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

Glavne ciljne grupe Projekta su rukovodioci korisnika javnih sredstava u lokalnim zajednicama, zaposleni u službama finansija, interni revizori, lokalne organizacije civilnog društva, mediji i građani.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, deo je šireg programa ”Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama” koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj sprovodi u saradnji sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.