Budućnost u električnom transportu

VIDEO K9: Vreme je da se jugiostočna Evropa okrene novim tehnologijama i pametnim energetskim mrežama u rešavanju izazova održivog razvoja postojećih energetskih sistema, čulo se na predavanju održanom danas u Rektoratu novosadskog Univerziteta.

387

Energetska tranzicija podrazumeva integrisanje obnovljivih izvora energije u energetski sistem, rekao je prof. Neven Duić sa Sveučilišta u Zagrebu, koji je sa kolegom prof. Nikolom Rajakovićem u Rektoratu održao gostujuće predavanje pod naslovom “Održivi energetski sistemi sa fokusom na elektrifikaciju transporta”.

Jedna od tehnologija za tu integraciju su električna vozila.

“S obzirom da ona trebaju puno električne energije i puno snage, onda ona mogu poslužiti za integraciju varijabilnih obnovljivih izvora, vetar – solar. Znači, to je jedna nova tehnologija koja kreće, ali kreće vrlo ozbiljno. Prošle godine je milion i dvesto hiljada auta prodato u svetu i taj broj raste 50% godišnje”, naveo je prof. Duić.

Pre samog predavanja upriličena je test vožnja električnim automobilom Tesla. Ovi automobili, kojih još uvek nema na našem tržištu, u SAD se prodaju po ceni od oko 90.000 evra, a u susednoj Hrvatskoj su duplo skuplji. Pokazalo se da je Tesla u stanju da do 100km/h ubrza za 3,7 sekundi.

“Nemate osećaj uopšte, sve ide glatko, ništa se ne čuje, sem eventualno, nekih komandi koje se izdaju. Demonstriran nam je i auto-pilot, rekli su nam, doduše, da imaju određenih problema sa ležećim policajcima, pošto to još uvek ne može toliko da registruje, ali bez problema se koči kada primeti prepreku ispred sebe, neki automobil, tako da je sve prošlo bez ikakvih problema”, opisala je vožnju Tamara Danilović, studentkinja treće godine na smeru Čistih energetskih tehnologija FTN.

Vreme je da se i jugoistočna Evropa okrene tim novim tehnologijama, istakao je prof. Duić, da uči o njima i uvidi njihov značaj i korisnost.

“Svi oni koji su se probali danas voziti u Tesli su dobili osećaj šta znači 450 konja auta pod sobom, da je to jedna tehnologija koja je već sasvim upotrebljiva. Evo, mi smo iz Zagreba došli do Novog Sada bez problema, nastavljamo dalje prema Beogradu, Kragujevcu, Nišu, može se već po Srbiji voziti, a sa druge strane, reperkusije na energetski sistem koje će te tehnologije imati su dalekosežne”, kazao je prof. Duić.

On je zaključio da bi svi oni koji se time bave kao strukom, trebali da počnu razmišljati o tome kako da saznanja o ovim tehnologijama integrišu u nastavu i u posao.

Predavanje u Novom Sadu održano je povodom predstojeće 3. SDEWES konferencije o održivom razvoju u domenu energije, vode i životne sredine, koja će u našem gradu biti održana od 30 juna do 3. jula.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.