Budućnost OSI i na selu

VIDEO K9: Društvo multiple skleroze Vojvodine realizovalo je u subotu projekat pod nazivom „Budućnost OSI i na selu“, tokom kojeg su osobe sa fizičkim i intelektualnim invaliditetom provele jedan dan van grada i upoznali se sa mogućnostima koje pruža život u seoskom okruženju.

0
112

Društvo multiple skleroze Vojvodine, uz pomoć Udruženja građana „Ljubav Vera Nada“ i uz pokroviteljstvo nadležnog Pokrajinskog sekretarijata, realizovalo je projekat pod nazivom „Budućnost osoba sa invaliditetom na selu“.

Program je organizovan na Inkluzivno-edukativnom salašu „Filipus“ u Šajkašu, a učesnici su bile osobe obolele od multiple skleroze, osobe sa poteškoćama u intelekutalnom razvoju, ali i stanovnici Šajkaša.

Cilj je bila sinergija osoba sa invladitetom i, kako kažu u Udruženju multiple skleroze Vojvodine, na taj dan se izgubila svaka razlika među učesnicima.

Udruženje multiple skleroze Vojvodine broji oko 1000 članova, međutim, kako kaže predsednica ovog društva, Jasna Brančić, broj obolelih na teritoriji Vojvodine je višestruko veći.

Glavni moto udruženja je da bude mesto druženja i međusobne podrške, naglasila je Brančić i dodala da rade i na različitim aktivnostima i projektima, kao i na podizanju svesti društva o ovoj bolesti.

Brančić kaže da je granica oboljevanja od ove neizlečive bolesti bila ranije od 20 do 40 godine, ali je sada pomerena ka mlađem dobu, što je donelo mnoštvo novih problema.

Iako je povećan broj osoba koje mogu da primaju terapiju o trošku RFZO i dalje je značajniji broj onih koji nemaju pristup terapiji, kaže Brančić.

Pored toga, postoje problemi i sa rehabilitacijom, medicinskim pomagalima i ostavarivanju mnogih prava, uključujući nerazumevanje poslodavca prema zaposlenom kojem je dijagnostifikovana multipla skleroza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.