Budućim majkama jod je neophodan

Jedna od karakteristika epidemije korona virusa, koja je čini tako zastrašujućom, jeste da nema zaštićenih i da su ugroženi svi, pa tako i trudnice.

0
17

“Trudnoća je stanje u kome postoji mogućnost ugroženosti majke i ploda, a svakoj budućoj majci je zdravlje njenog nerođenog deteta najvažnije. Ova činjenica čini trudnice odgovornijim od drugih u novonastaloj situaciji, pošto moraju brinuti o sebi i o plodu”, smatra prof. dr Aleksandar Ljubić.

Generalni savet je da trudnice treba da posvete dodatnu pažnju nadzoru i kontroli, posebno u drugom tromesečju kao i na prevenciju bolesti- dovoljan unos svih neophodnih vitamina i minarala.

Jod je mineral koji je izuzetno bitan našem organizmu. Posebnu važnost mu dajemo zato što je odgovoran za većinu procesa u našem telu. Pri nedostatku joda najviše problema ima štitasta žlezda.

Budućim majkama, ovaj mikronutrijent je neophodan za pravilan razvoj bebinog mozga i moždanih struktura u prenatalnom periodu. Već i blagi ili umereni nedostatak joda u trudnoći može da ima nenadoknadive i neizlečive posledice na novorođenče u kasnijem dobu a loš uticaj na motorne i kognitivne funkcije vidljiv je već u detinjstvu. Veliki je i rizik od mentalne zaostalosti i gluvoće, te je jako važno uzimanje dovoljne količine joda u trudnoći, tokom dojenja i do druge godine života.

Stoga, da bi naš mozak mogao izvršavati sve zadatke, od onih najlakših do najsloženijih, briga za njegov pravilan razvoj počinje već u majčinom stomaku. Prema SZO trudnicama je potrebno oko 300 mikrograma dnevno!

Obzirom da ljudski organizam ne može da proizvede jod nego ga moramo svakodnevno unositi najjednostavnije je to učiniti hranom i vodom, iz koje se najlakše iskoristi.

“Svi bi trebalo da piju dva do tri litra vode u normalnim okolnostima. Kada imate temperaturu, dehidrirani ste i trebalo bi da unosite tečnost čak i kada vam se čini da vam ne treba. Ako mokrite manje nego inače, to je još jedan znak da unosite premalo tečnosti”, kaže Sara Gafur iz bolnice St Mary’s u Londonu.

U Novom Sadu nalazi se jedino evropsko izvorište mineralne vode sa prirodno rastvorenim jodom.

Više od 100 godina MINAQUA mineralna voda – tradicionalno najbolja.

(Minaqua, plasiranje proizvoda)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.