“Budi heroj svog srca”

VIDEO K9: “Budi heroj svoh srca” slogan je pod kojim je juče obeležen Svetski dan srca i u Zrenjaninu.

115

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine na inicijativu Svetske federacije za srce. To je najveća svetska platforma za podizanje svesti o kardiovaskularnim bolestima, uključujući srčane bolesti i moždani udar.

Svakog 29. septembra, širom sveta se organizuju aktivnosti i događaji kako bi se ukazalo na značaj preventive. U Zrenjaninu je ove godine Svetski dan srca obeležen u Aviv parku a u akciji su učestvovali OB Đorđe Joanović, Dom zdravlja Boško Vrebalov, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin i učenici srednje Medicinske škole.

O statistici kod nas i u svetu kao i o pregledima koji se obavljaju povodom 29. septembra, Svetskog dana srca, govorila je dr Sanja Đurin, načelnik Internog odeljenja opšte bolnice Đorđe Joanović.

Dr Đurin je istakla da je zadovoljna odzivom Zrenjaninaca, kao i da su akciju pored starije populacije podržali i mlađi sugrađani. U ime Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin obratila se dr Jelena Medić Simovljević koja je istakla da je ovogodišnji slogan akcije ,,Budi heroj svoga srca’’. Glаvni cilj оvоgоdišnjе kаmpаnjе је prоmоciја svih оblikа fizičkе аktivnоsti.

Učenici srednje Medicinske škole takođe su uzeli učešće u obeležavanju Svetskog dana srca tako što su napisali pesmu a pripremili su i poruke na temu kako sačuvati zdravlje.

Kаrdiоvаskulаrnе bоlеsti su vоdеći zdrаvstvеni prоblеm. Prоcеnjuје sе dа ćе brој umrlih оd оvе grupе bоlеsti dо 2030. gоdinе dоstići 23 miliоnа i pоstаti prvi uzrоk smrtnоsti širоm plаnеtе. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.