Budi dobrovoljni vatrogasac!

VIDEO K9: U Vatrogasnom domu u Budisavi organizovana je obuka pod nazivom ,,Budi dobrovoljni vatrogasac''. Projekat je realizovala nacionalna omladinska vatrogasna organizacija ,,Novo'', a deci i omladincima koji su uspešno završili obuku u petak su uručena uverenja.

0
345

Nacionalna omladinska vatrogasna organizacija ,,Novo” koja okuplja omladinu od 15 do 30 godina osnovana je pre dve godine.

U realizovanju projekta “Budi dobrovoljni vatrogasac” podršku su dobili od Kancelarije za mlade Gradske uprava za sport i omladinu.

“Zahvaljujući tim sredstvima pokrenuta je jedna aktivnost na obuci kod omladine, odrađena je obuka u rukovanju vatrogasnim aparatima, hidrantima i posluživanju vatrogasnog vozila, odnosno upravljanja mlazom za upravljanje požara preko vatrogasnog vozila”, rekla je Ljubica Krnjaić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Obuka je ovoga puta sprovedena u Vatrogasnom domu Budisava. Pored dvanaestoro omladinaca, obuka za buduće vatrogasce privukla je i tridesetak dece koja su takođe savladala obuku u svojim uzrasnim kategorijama.

“Učesnici su iz sela, bilo je i drugih, radili su vežbu sa aparatima tako što smo mi njima u jednom buretu palili gorivo i oni su gasili to, znači pravi aparat, prava vatra, prava intervencija. Palili smo im seno i travu, pokazali smo im kako se gase požari rastinja, kako se koristi metlarica, oni su to sami gasili i naprtnjača, upotreba vode za gašenja rastinja, i na vatrogasnom vozilu pomoću te vode pokazali kako se dobija koji mlaz i kako izgleda rukovanje tim”, navela je Krnjaić.

Preventiva je u zaštiti od požara najvažnija, a pored praktične obuke, među članovima tima je, kako ističu važna i komunikacija.

“Da bih ja prošla obuku za dobrovoljnog vatrogasca i da saznam više o tome šta je to dobrovoljno vatrogastvo i šta ono podrazumeva, pre svega saradnja je bila odlična i naučili smo sve što je bilo predviđeno u obuci”, kazal aje Branislava Nedeljković, studentkinja FTN.

Deo ovog projekta biće sproveden i u srednjim školama, kažu u Vatrogasnom savezu Vojvodine, počevši od elektro- tehničke, muzičke i medicinske u Novom Sadu, gde će dva školska časa biti posvećena obuci za eventualne buduće dobrovoljne vatrogasce.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.