Bućka na “divljem” Dunavu

VIDEO K9: Uprkos nestabilnom vodostaju, Dunav je pun ribe, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine i podsećaju da je od nedelje dozvoljen i ribolov soma na bućku.

857

Učestale promene vodostaja Dunava ovih dana remete uobičajeno kretanje ribe, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, što itekako utiče i na ulov rekreativnih ribolovaca.

“Ovaj naš Dunav je podivljao. Svaki drugi dan ide 30 cm gore, pa opada 30 cm, pa tako. Znači, to stalno remeti ribu i riba nikako da se snađe, da se stabilizuje, pa zato možda ponekad imamo malo slabije ulove. Inače, bela riba radi, koga interesuje bela riba. Radi u Petrovaradinu, prema Karlovcima, radi svugde”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Što se tiče ribolovaca koji nerado pecaju belu ribu, Jovanović podseća da su prošle mresne zabrane i da su sve vrste ribe dozvoljene za pecanje, ali samo u dozvoljenoj količini od pet kilograma dnevno.

Od 15. jula do 15. septembra je period kada ribolovci sa redovnom dozvolom za rekreativni ribolov, mogu koristiti i alat za privredni ribolov, odnosno bućku, ali, samo subotom i nedeljom, a sva na ovaj način ulovljena riba mora se vratiti u vodu odmah po ulovu, istakao je Jovanović

Među ribolovcima je popularno hvatanje soma na bućku, iz čamca koji reka slobodno nosi i zahteva dosta znanja, iskustva, spretnosti i upornosti, kao i dobro poznavanje reke, tako da im nestabilni Dunav ovih dana sigurno neće ići na ruku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.