Brže i lakše do lične dokumentacije

VIDEO K9: Novim Zakonom o opštem upravnom postupku građani Srbije oslobođeni su obaveze dostavljanja dokmentacije koja im je potrebna za izdavanje lične karte i pasoša, jer bi ti podaci trebalo da se pribavljaju po službenoj dužnosti od strane organa državne uprave ili lokalne samouprave. Dok građani smatraju da su se po stupanju zakona na snagu suočili sa nedovoljno informisanim službenicima, iz uprave tvrde da nema većih problema.

712

Zarad bolje i jednostavnije komunikacije građana i uprave na snagu je stupio novi Zakon o opštem upravnom postupku u vezi sa obaveznom razmenom podataka iz službenih evidencija.

Na ovaj način građani prilikom izrade pasoša ili lične karte više ne moraju da prikupljaju i donose dokumenta koja su već u evidenciji organa, kao što su potvrde o prebivalištu, uverenja o državljanstvu i slično, već to organi uprave treba sami da dobave razmenom podataka iz službenih evidencija.

“Radi se o više miliona radnih sati koje su građani do sada provodili radeći na tome da pribave dokumenta, a ne radeći svoj osnovni posao. Ako pomnožite to sa prosečnom vrednošću radnog sata, dolazimo do uštede od više stotina miliona dinara na godišnjem nivou i povećavamo efikasnost administracije u značajnoj meri. Dakle, o tome se radi. Znači, građani moraju da, uz što manje opterećenja i gubljenja vremena, reše neku upravnu stvar ili zadovolje neko svoje pravo”, precizirao je Dražen Marović, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Međutim, prema pisanju nekih medija, po stupanju na snagu Zakona o upravnom postupku, tako zvanom ZUP-u, građani u Novom Sadu su se žalili da je na šalterima dolazilo do nedoumica trebaju li dokumenta ili ne, jer šalterski službenici nisu bili dovoljno informisani.

“Obuke će biti zasebno za ceo ZUP, a samu pripremu službenika, možemo to zvati obukom, ali više informisanjem, je i gradska uprava, ali i opštinske uprave već sprovela i u Novom Sadu i u drugim mestima. Službenici su, i to sam se uverio u razgovoru, informisani i znaju da to treba da rade i kako to treba da urade”, tvrdi Marović.

On je podsetio da je Novi Sad veliki administrativni centar koji ne može sebi da dozvoli neuspeh, već treba da bude primer dobre prakse, za šta, kako kaže, veruje da je grad spreman.

Primenom ovog Zakona organi državne uprave po službenoj dužnosti moraju da razmenjuju pomenute podatke, a ukoliko dođe do propusta, građani imaju pravo da se žale nadležnima u određenoj upravi ili zaštitniku građana. Na sastanku je istaknuto i da će građani, bez obzira na ove novine, i dalje morati da plaćaju takse.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.