Brza pruga nije nemoguća misija

VIDEO K9: Izgradnja pruge Beograd – Budimpešta, autoputeva, razvoj industrijskih parkova i dolazak jedne kineske kompanije u smederevsku železaru, najznačajniji su za odnose Srbije i Kine, zaključili su krajem prošlog meseca u Sudžou predsednici vlada dveju zemalja. Li Kećijang je tom prilikom ocenio da bi brza pruga do Mađarske mogla da bude gotova za dve godine.

622

Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrednosti od milijardu i po dolara.

Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemljama centralne i jugoistočne Evrope i želi da postane jedna od važnijih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope, rekao je premijer Vučić na Samitu 16 lidera centralne i jugiostočne Evrope i Kine održanog krajem prošlog meseca u Sudžou.

“To je za Srbiju razvojna šansa. Projekat pruge Beograd – Budimpešta koji bi trebalo da bude završen za dve godine, doprineće ostvarivanju transportnog umrežavanja, kao i protok ljudi i robe, čime će podstaći kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara i dugoročni pristup novim tržištima”, naglasio je Vučić na Samitu.

Predsednik Vlade KineLi Kećijang rekao je da je kineska strana donirala je oko 4,5 miliona evra za izgradnju ove brze pruge koja bi trebala da bude završena za dve godine.

“Ta pruga će biti veza koja će upola smanjiti vreme potrebno da se dođe od Beograda do Budimpešte. Pruga treba da bude gotova za dve godine”, potvrdio je Kećijang.

O detaljima izgradnje su predsednici dveju vlada razgovarali i tokom putovanja vozom brzinom većom od 300km/h od Sudžoa do Šangaja, a tokom Samita ministar energetike u Vladi Srbije Alekandar Antić potpisao je Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta.

“Ono što je do skora doživlavali kao san, ili možda čak i nemoguću misiju, postaje realnost. Znači, u Srbiji ćemo imati na pravcu od Beograda do Budimpešte i dalje, vozove sa brzinama oko 200km/h”, naveo je Antić.

Tokom posete Kini potpisani su i memorandumi za izgradnju dve deonice na Koridoru 11 vrednosti 209 miliona evra, kao i okvirni sporazum za železaru Smederevo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.