Broj vinarija povećan za 58 odsto u poslednjih nekoliko godina

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas, povodom praznika vinogradara Svetog Trifuna, da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58 odsto u prethodnih nekoliko godina.

0
14

Dodala je da ih trenutno ima 466.

U proizvodnoj 2021/22. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 mililona litara vina, što je 32 odsto više nego prethodne godine“, rekla je ona prilikom posete vinariji Cilić u Lozoviku kod Jagodine i poželela vinogradarima i vinarima uspešnu berbu i odličan kvalitet vina.

Dodala je da je u periodu od 2019. godine do 2022. godine podignuto 953 hektara novih vinograda, a najviše u 2021. godini – 285 hektara novih vinograda, saopštilo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, u tom periodu registrovani proizvođači vina prijavili su proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina, što je za 32 odsto više nego u proizvodnoj 2020/21 godinu.

Tanasković je podsetila na to da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina koji se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze.

Sredstva se izdvajaju i za nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna pomoć se obezbeđuju i iz IPARD programa.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.