Brnabić – za ili protiv

VIDEO K9: Predlog predsednika Srbije za mandatara nove vlade izazvao je dosta polemike u javnosti, među opozicionim strankama, u vladajućoj koaliciji, pa i samoj Srpskoj naprednoj stranci. Ključni razlog zbog čega je Ana Brnabić loš izbor za funkciju predsednce Vlade Srbije je taj što ona nema politički autoritet, niti kredibilitet da obavlja tu dužnost, ocenio je Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta u emisiji Otvoreni ekran.

0
412

Kvalifikacije Ane Brnabić za funkciju predsednice Vlade Srbije su slabe, smatra Miroslav Parović, koji ocenjuje da Brnabić iza sebe nema neki veliki, kako je naveo, lični poslovni uspeh, niti ima politički legitimitet, rekao je on, jer do sada nije učestvovala na izborima.

“Vi možete za neku političku funkciju imati dve vrste legitimiteta. Jedan legitimitet jeste onaj stečen na izborima voljom građana, to je jedan model. Drugi model, kada se ide na tehničku varijantu, kada je vlada, kako već kažu, ekspertskog, tehničkog tipa, onda morate imati tu ekspertsku težinu”, rekao je Parović.

Kao dobar primer izbora tzv. tehničkog mandatara Parović je naveo Mirka Marjanovića tokom devedesetih godina, kojem je mandat dao Slobodan Milošević, koji je, smatra Parović, sa autoritetom tehnokrate, dobro vodio tu vladu, s obzirom na okolnosti koje su tada vladale.

Postoje, međutim i loši primeri na osnovu kojih Parović ilustruje svoj današnji stav prema predlogu Aleksandra Vučića.

“Ja mislim da je Vučić, pošto ne mislim da je on naivan čovek i da je izborom mandatara hteo sebi da oteža poziciju, mislim da, shodno tome da smo svi mi ovde racionalni ljudi, da je on hteo predlogom mandatara da olakša poziciju sopstvene vlasti u ovoj zemlji. Da misli da će izborom Ane Brnabić, da tako kažem, da smanji pritisak koji u ovom momentu dolazi od NATO pakta koji teži da čitav region vrlo brzo uvede pod svoje okrilje. Dakle, on misli da to može preko Ane Brnabić. Isto je to mislio i Slobodan Milošević ’92, u periodu kada su padali komunistički režimi po Evropi, on odlučio da, u predvorje rata, dakle, ’92. godine u junu, imenuje za mandatara Savezne vlade Milana Panića”, kazao je Parović.

Izbor Ane Brnabić neće doneti očekivane benefite, uveren je Parović, već će, naprotiv, kako je ocenio, dodatno destabilisati unutrašnje političke prilike u trenutku kada državi, s obzirom na burna dešavanja u regionu, nije potrebna nova politička kriza.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.