“Brkati novembar” za zdravlje muškaraca

VIDEO K9: “Brkati novembar” naziv je projekta koji ima cilj podizanje svesti o zdravlju muškaraca, posebno mlađih, sa namerom da u što ranijem dobu saznaju što više o raku testisa i preventivnim samopregledima. Projekat realizuju Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

0
28

„Brkati novembar“ ili „Movember“ nastao je 2003. godine kada je nekoliko prijatelja iz Australije došlo na ideju da puštaju brkove tokom meseca novembra i na taj način skrenu više pažnje na muško zdravlje.

Deceniju i po kasnije „Brkati novembar“ postao je globalni humanitarni pokret sa ciljem da ukaže na važnost redovnih pregleda kod urologa, kao i na brigu o mentalnom zdravlju muškaraca.

Puštanje brkova u novembru postao je trend kome se mnogi širom sveta pridružuju, a u ovu kapanju uključen je i Preventivni centar Doma zdravlja Novi Sad.

Istraživanja sprovedena u Evropi pokazuju da je broj obolelih od raka testisa u poslednjih 20 godina udvostručen, ali i da 87% mladih muškaraca ne zna da postoji samopregled koji im može spasiti život.

Ukoliko se primeti neka promena, ne treba odlagati odlazak lekaru. Tumori testisa većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage, između 15. i 45. godine života. Ipak, retki su i ako se otkriju na vreme, izlečivi su u 90% slučajeva.

Rak prostate je ozbiljna bolest koja svake godine pogađa hiljade sredovečnih i starijih muškaraca. Statistika pokazuje da se u oko 60% slučajeva javlja kod muškaraca starijih od 65 godina, mada više nije neuobičajen i kod znatno mlađih muškaraca.

Oko 2.500 muškaraca u Srbiji oboli od raka prostate i testisa, a s obzirom da su, kao i kod svake bolesti, prevencija i rano otkrivanje najbitniji, Dom zdravlja Novi Sad pozvao sugrađane da se jave da provere svoje zdravlje, kao da posete Preventivni centar gde mogu da nauče sve o važnosti i načinu samopregleda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.