BRITANIJA HOĆE DA TUŽI ŠPANIJU ZBOG ODNOSA PREMA GIBRALTARU

641

Britanija “ozbiljno razmatra” pokretanje tužbe protiv Španije zbog pooštrenja kontrola na granici sa Gibraltarom, usled čega je došlo do velikih gužvi na graničnim prelazima, izjavio je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona.

On je naveo kako vlada u Londonu smatra da je pooštrena kontrola na granici Španije sa Gibraltarom “politički motivisana i potpuno nesrazmerna”.

Portparol je dodao da je premijer “veoma razočaran” time što Španija proteklog vikenda nije ublažila graničnu kontrolu i istakao da bi tužba protiv te zemlje, koja bi bila pokrenuta kod organa Evropske unije, bila “prva mera te vrste” u tom bloku. Juče je španski list “Pais” objavio, citirajući diplomatske izvore, da bi vlada u Madridu mogla da “iznese” pred Ujedinjene nacije svoj spor sa Britanijom oko Gibraltara.

Spor između Britanije i Španije oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske prekomorske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju veštačkog grebena. Zvanični Madrid, medjutim, tvrdi da bi taj greben sprečio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici poslednjeg vikenda u julu čekalo i po sest sati. Španija se odrekla Gibraltara, teritorije od samo 6,8 kvadratnih kilometara, 1713. godine ali već dugo tvrdi da bi on trebalo da joj bude vraćen, piše “Radio 021”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.