Briga o zelenim oazama u gradu

VIDEO K9: Za ozelenjavanje javnog prostora I održavanje postojećih zelenih oaza iz gradskog budžeta izdvajaju se godišnje značajna sredstva, navode u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište I investicije. Podsetimo, Novi Sad je i dalje daleko ispod evropskog standarda, gde je minimalna pokrivenost urbanom zelenom površinom jednog grada 20 odsto.

0
53

Svake godine opredeljuju se znatna sredstva iz budžeta Grada Novog Sada za radove na hortikulturnom uređenju, koji podrazumevaju rekonstukciju zelenih površina, sadnju drveća, ukrasnog bilja, žive ograde i sezonskog cveća, orezivanje krošnji i slično, ističu iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Uređenje gradskog jezgra je bila jedna od važnijih investicija u prethodnoj godini, gde je posebna pažnja posvećena ozelenjavanju najposećenijeg dela našeg grada.

Na ovom lokalitetu su, pored podizanja novog travnatog busena i sadnje drvorednih stabala javora, formirane žubunaste i cvetne vrste oko nove fontane na Pozorišnom trgu, na prostoru ispred Srpskog narodnog pozorišta i oko Apolo centra.

Na Novom naselju je parterno uređenje Hrama prenosa moštiju Svetog Save upotpunjeno je novim zelenilom. Prostor oko objekta mesne zajednice Sajlovo, pored uređenih slobodnih površina i pešačkih staza, takođe je vizuelno je obogaćen zelenim površinama.

U okviru uređenja površina javne namene, na mikrolokacijama Klisa, Satelit, Omladinski pokret, Begeč, Salajka i Kisač, pored toga što je postojeća vegetacija zadržana i integrisana u novoprojektovana rešenja, javni prostori zasađeni su su novim zelenilom na ukupnoj površini od preko 4.000 kvadrata.

Iz Gradske uprave dodaju da će kroz investicione projekte i redovno održavanje i u narednom periodu nastaviti sa negovanjem i bogaćenjem zelenog fonda kako bi bili zadovoljeni osnovni ekološki principi i obezbeđen veći kvalitet životne sredine uu Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.