Briga o zdravlju starijih sugrađana

VIDEO K9: Populacija starijih od 65 godina kod nas i u svetu je, iz godine u godinu, sve veća i ovaj trend je sinonim za nove socijalne, ekonomske i zdravstvene izazove, poručuju iz Svetske zdravstvene organizacije.

0
15

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da će u Evropi 2024. biti više ljudi starijih od 65 godina nego onih mlađih od 15 te pozvala na poboljšanje mera za osiguranje dobrog zdravlja u starosti.

Na svetskom nivou, prema projekcijama instituta “Our World in Data”, ovaj poremećaj dogodiće se oko 2064. godine. Kako bi uticaj starenja stanovništva bio umanjen, SZO pozvala je vlasti da pokreću mere koje će omogućiti starijim osobama da očuvaju i poboljšaju svoje fizičko i mentalno zdravlje, nezavisnost, socijalno dobrostanje i kvalitet života. Ovaj trend prisutan je i u našoj zemlji.

U našem gradu česte su preventivne zdravstvene akcije Doma zdravlja za starije sugrađane na kojima mogu besplatno da obave osnovne preglede, a tokom Festivala mentalnog zdravlja upriličeno je nekoliko predavanja i radionica za pripadnike trećeg doba.
SZO, između ostalog, preporučuje uravnoteženu ishranu i fizičku aktivnost najmanje dva i po sata nedeljno, uz napomenu da još intenzivnija fizička aktivnost može za 35 odsto da smanji rizik od smrtnosti uključujući sve uzroke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.