Briga o pčelinjim košnicama tokom zime

VIDEO K9: Iako je decembar mesec u kojem pčele miruju, to ne znači da za vlasnike košnica nema posla. Oni i ovih dana redovno obilaze svoje košnice kako bi proverili njihovo fizičko stanje, ali i da se uvere u dobro zdravlje pčelinjih društava, naročito ukoliko su niske spoljne temperature.

0
648

Za pčelare koji razmišljaju o dobrom prinosu kvalitetnog meda, ni zimi nema previše opuštanja. Pored popravke eventualnih fizičkih oštećenja na košnicama, proveravaju i stanje pčelinjih društava tako što, uz pomoć baštenskog creva za zalivanje, ili stetoskopom, osluškuju šta se događa u košnici.

“Znači, ako pčelar stavi stetoskop ili baštensko crevo i oslušne i čuju fino jedno tiho zujanje, znači da je unutra je dobro stanje, pčele su mirne, matice zdrave. Ako lagano kucne dva, tri puta po košnici, čuće naglo brujanje, znači pčele se uzbude i odmah posle par sekundi utihnu i opet se vraćaju na tiho, ravnomerno zujanje”, naveo je Stojan Anđelković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Ukoliko se tokom ovakvog pregleda ne čuje nikakav zvuk, znači da je to pčelinje društvo propalo i da ta košnica mora biti sanirana i izmeštena iz pčelinjaka, navodi Anđelković.

Ako pčelar, međutim čuje drugačiji, jači zvuk, recimo jače brujanje koje ne prestaje, to može da signalizira da pčelinje društvo nema maticu ili da je gladno.

 

“To pčelar može lako da uradi, da usmerava crevo u različite delove košnice i ako u svakom tom delu čuje brujanje, to znači da nedostaje hrana, da su se pčele raširile svuda u košnici i da mora brzo da interveniše, da im doda hranu. Kako će to uraditi? To je najbolje sada u ovom periodu sa mednom pogačom koju će dodati odozgo preko satonoše i na taj način spasiti društvo”, naveo je Anđelković.

On je podsetio pčelare da u ovom periodu nema legla u košnici i matica miruje, ali da će već posle otprilike 25. decembra početi sa polaganjem jaja, kada će krenuti nove aktivnosti u tim pčelinjim društvima. Ovo je i period pripreme za sledeću sezonu, naročito pčelara koji imaju puno košnica.

“Moraju sad da pripremaju ramove, da pripremaju nastavke koji su nešto oštećeni, da ih poprave, farbaju, doteruju, da planiraju šta će sve raditi u 2018. godini i samim tim da što bolje i uspešnije te svoje planove izvršavaju u toku 2018. godine”, kaže on. 

Preporuka pčelarima je i da se što više edukuju o ovom poslu ili hobiju kojim se bave, bilo da sami čitaju o tome ili posećuju seminare, kako bi mogli da obogate svoj asortiman pčelinjih proizvoda.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.