Briga o obrazovanju romske dece

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je uvodnoj konferenciji projekta „Rano obrazovanje i briga o deci u funkciji prevencije osipanja i povećanja obrazovnih postignuća romske dece u Novom Sadu”.

0
652

Nosilac projekta je Centar za proizvodnju znanja i veština, a partneri su Centar za socijalni rad i Gradska uprava za obrazovanje. Opšti cilj projekta jeste smanjenje nejednakosti i unapređenje obrazovne i socijalne inkluzije najranjivijih grupa, pre svega Roma, u Srbiji.

Cilj uvodne konferencije jeste da se uspostavi povoljan lokalni kontekst u smislu intersektorske saradnje, da se uključe relevantne zainteresovane grupe iz sektora obrazovanja, zdravlja, socijalne zaštite, civilnog sektora, lokalnih vlasti kao i da se definišu prioriteti u oblasti podrške ranom razvoju romske dece u Novom Sadu i u oblasti prevencije osipanja romske dece iz obrazovnog sistema.

“Sva deca treba da imaju jednaka prava i jednake šanse za rast i razvoj. Šanse su veoma uslovljene neposrednim životnim okruženjem deteta i svi znamo da su uslovi u kojima deca odrastaju, u tom smislu veoma različiti. Društvo ima odgovornost i obavezu da učini sve što je u njegovoj moći putem specijalizovanih ustanova i organizacija da u što većoj meri nadomesti nedostajuću podršku deci iz ugroženih i marginalnih slojeva stanovništva. Ovaj projekat je jedan od načina za to jer podrazumeva sistemsku institucionalnu podršku romskoj deci kako bi njih i njihove porodice motivisali da ostanu u sistemu obrazovanja i obezbedili sebi bolji društveni i socijalni položaj. Obrazovanje je ključ socijalizacije, u ovom slučaju socijalne inkluzije, i jako je važno da deca osveste njegov direktan uticaj na kvalitet života”, rekla je Ljiljana Koković i dodala da Grad Novi Sad konstantno unapređuje sistem mera u oblasti socijalne zaštite i podržava organizacije koje su posvećene humanističkim ciljevima i koje preduzimaju konkretne korake na poboljšanju položaja ugroženih grupa, a posebno dece.

V.d. načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Vera Grkavac je rekla da na nivou Grada postoji niz usluga koje se pružaju socijalno ugroženim porodicama, pre svega romskim porodicama sa troje i više dece koje primaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak.

“Odlukama o financijskoj podršci i o socijalanoj zaštiti oni imaju besplatan boravak u predškolskoj ustanovi i besplatnu užinu u školama. Obezbeđujemo i dodatna sredstva za materijalnu pomoć dece pred polazak u školu za decu osnovnoškolskog uzrasta, a takođe i decu odlične učenike nagrađujemo i odlaskom na letovanje u Baošiće”, rekla je Vera Grkavac.

“Zahvaljujući činjenici da je Grad Novi Sad na više načina podržao ovaj projekat i uključio se u njegovu realizaciju, u narednom periodu biće razvijen sistematski, planirani i organizovani pristup u podršci obrazovnoj inkluziji dece romske nacionalnosti koji će biti primer dobre prakse drugim lokalnim zajednicama”, rekla je Milenka Matić iz Centra za proizvodnju znanja i veština i dodala da je ovim projektom obuhvaćeno devet osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada u kojima nastavu pohađa veći broj romske dece.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.