Briga o najstarijima u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu trenutno se nalazi šest zaštićenih stabala, od kojih je, možda, najpoznatiji koprivić u samom centru grada. O njihovoj zaštiti, ali i zdravlju, brine Gradsko zelenilo.

422

Drvo koprivić je jedno od najpoznatijih zaštićenih stabala. Izraslo u centru grada, u ulici Modene, jedno je od retkih preostalih stabala iz nekadašnjih drvoreda koprivića.

Ovo drvo ima oko 110 godina i u Gradskom zelenilu, kako navode, ulažu velike napore kako bi opstalo. U pomoć su pristizali i inžinjeri iz Austrije i Hrvatske kako bi utvrdili stabilnost drveta posebnim instrumentima, koje u Zelenilu nemaju.

“Nekoliko puta je rađena i takozvana drvna hirurgija kako bi samo stablo opstalo. Kao što se vidi iza mene, postoji čelična sajla kojim je krošnja uvezana, kao i podupirač za jednu granu koja je preteška i bila je sklona padu”, rekao je Ivan Nožinić iz JKP Gradsko zelenilo.

Ovom drvetu, kao i ostalim koji su pod zaštitom, posvećuje se posebna pažnja i interveniše se po potrebi, kazao je Nožinić.

“Pored njega imamo još platane u kasarni na Futoškom putu, zatim u letnjikovcu Eparhije Bačke na Sajlovu, imamo u OŠ ,,Miloš Crnjanski” i zatim u Poljoprivrednoj školi u Futogu i, najstarije stablo pod zaštitom države, dud na salašu na Čeneju koji je star oko 190 godina”, naveo je Nožinić.

Najstarija stabla u Novom Sadu koja nisu pod zaštitom države su dva hrasta satara oko 250 godina koji se nalaze u Kameničkom parku, jednom od tri novosadska parka koji su proglašeni spomenicima prirode.

“Kamenički, koji je najstariji i najveći prostire se na 33 hektara površine i trenutno je zahvaljujući sredstvima pokrajine velika rekonstrukcija parka i do kraja godine on će dobiti mnogo novih sadržaja”, kazao je Nožinić.

Dunavski park je, podsetio je Nožinić, pod zaštitom od 1998, a Futoški, koji datira još iz XIX veka, država štiti od 1986. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.