Briga o mladima bez roditelja i posle 18. godine

VIDEO K9: U Novom Sadu startuje projekat koji bi mogao da predstavlja veliki korak u rešavanju problema socijalne isključenosti mladih koji napuštaju sistem socijalne zaštite, posebno mladih sa smetnjama u razvoju. Projekat, finansiran sredstvima Evropske unije, zajednički realizuju Dečje selo iz Sremske Kamenice i Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad.

313

Cilj projekta je uspostavljanje usluge “Stanovanje uz podršku za sve”, standardizacija, licenciranje i obezbeđivanje održivosti, što praktično znači podršku mladima koji napuštaju sistem socijalne zaštite da se snađu u životu i da kroz ovaj vid postanu korisni članovi našeg društva. 

 

“Ova usluga je standardizovana zakonom i pravilnicima i mi ćemo se kroz ovaj projekat truditi da uspostavimo sve te standarde i strukturalne i funkcionalne, da bismo mogli da se licenciramo za pružanje te usluge. To podrazumeva pružanje ovakve usluge i za mlade sa invaliditetom kojima je potrebna jedna takva vrsta podrške, naravno i dodatna podrška, da bi ravnopravno mogla da učestvuju u funkcionisanju društva”, rekao je direktor Dečjeg sela Mirko Jankelić.

Ova inovativna usluga je namenjena deci bez adekvatnog roditeljskog staranja koja napuštaju sistem socijalne zaštite, koja su odrastala ili u ustanovi poput Dečjeg sela iz Sremske Kamenice, ili u hraniteljskim porodicama, koja su korisnici Centra za porodični smeštaj i useljenje.

“Namera nam je da smestimo određeni broj dece u stanove kojima Dečje selo već raspolaže i, s obzirom da je Dečje selo u procesu transformacije, ova usluga će značajno doprineti razvoju Dečjeg sela. Deca koja će biti smeštena, odnosno, mladi, su uzrasta od 15 do 26 godina. Takođe, planirali smo da jedan broj stanova prilagodimo kako bi u njima živela deca sa smetnjama u razvoju, odnosno sa invaliditetom”, istakla je Ivana Koprivica iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje NS.

Koprivica je rekla i kako se nada da će za dve godine trajanja ovog projekta uspeti da uslugu učine održivom, odnosno da će sistem nastaviti da je finansira. Broj mladih koji će biti uključen u ovaj projekat je ograničen, s obzirom na kapacitete stambenih jedinica sa kojima raspolažu.

“Planirano je da bude 12 mladih bez adekvatnog roditeljskog staranja i 12 mladih sa smetnjama u razvoju, odnosno sa invaliditetom. Mi smo već napravili jedno istraživanje u preliminarnoj fazi ovog projekta, pre ove konferencije na kojoj će biti saopšteni rezultati, ispitali smo lokalne samouprave i centre za socijalni rad koliko mladih pretpostavljaju da će biti moguće, da kažem, pozvati da budu naši korisnici u naredne tri godine”, rekla je ona. 

Na osnovu analize tog istraživanja, biće izvršena i procena potreba na osnovu kojih će biti vršen program obuke, koji će biti akreditovan, kao i korisnička grupa mladih za ovu uslugu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.