Briga o bebi zajednička obaveza

VIDEO K9: Dolazak prinove srećan je trenutak za svaku porodicu, ali i stresan, naročito za roditelje, koji bi trebalo da podele obaveze koje donosi briga o bebi.

78

Ulazak u zahtevnu roditeljsku ulogu nije jednostavan i parove treba podržati i osnažiti kako bi mogli da se nose sa izazovima roditeljstva.

Pripreme za dolazak prinove u porodicu nisu nimalo lake i iziskuju velike finasijske izdatke zbog kojih trudnice i porodilje, kao i očevi mogu da budu pod stresom, kažu u udruženju Bebac.

“U tom samom startu izuzetno je važno da se tu osetimo stabilno, jer kada smo odgovorni za nečiji život osećamo da strahujemo i za egzistenciju. Strah od egzistencije je negde strah koji stvara najveći problem, najveći stres kod svakog čoveka. I moram da kažem da su tu u problemu i mama i tata. Mama zato što u tom periodu treba da bude usmerena na bebu i da bude potpuno rasterećena. Tata koji onda preuzima tu ulogu da ide i da juri i da ponekada radi po dva posla i neretko da radi u inostranstvu”, rekla je Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.

Ukoliko je to slučaj, mama ostaje, kako je kazala, sama sa bebom što iziskuje dodatnu pomoć, odnosno zamenu za partnersku ulogu koja je neophodna u takvom trenutku.

“Znači mnogo je tu različitih situacija. Roditelji se na različite načine snalaze što ne bi trebalo. I to i negde jeste uloga države. Ako nam država u nečemu treba, onda nam treba da nas podrži u takvim situacijama kada mi ne možemo da idemo na posao, kad se nama dešava nešto tako veliko. Ako smo plaćali porez sve te godine pre i ako ćemo plaćati porez sve te godine posle povratka na posao to je ono što očekujemo najmanje od države da nam u takvom jednom periodu pruži podršku da ne moramo da brinemo barem o osnovnim potrebama nas kao porodice, a i bebe”, kazala je Mihnjak.

Zakon predviđa da i otac može da uzme porodiljsko odsutsvo što kod nas, kaže Mihnjak, nije čest slučaj. Ona smatra da razlog za to leži u činjenici da očevi u Srbiji imaju veće plate od majki, te su one te koje u većini slučajeva ostaju kod kuće.

“Ali, ono o čemu možda treba razmišljati jeste da se produži taj broj dana kada tata u prvim danima roditeljstva može da bude uz mamu. To nije porodiljsko odsustvo. Porodiljsko odsustvo može da usledi tek nakon tri meseca. Ali, svaki otac ima pravo, mislim da je po zakonu pet radnih dana, da uzme slobodno kada dobije bebu. Tu bi možda taj period trebalo povećati da tata malo duže bude u tom samom startu uz svoju suprugu i uz bebu da bi zajedno započeli taj start roditeljstva”, navela je ona.

Mihnjak kaže da su prvi dani roditeljstva veoma bitni za čitavu porodicu te savetuje očevima da se aktivno uključe u podizanje deteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.