Breza za Branu Crnčevića

VIDEO K9: Međunarodni dan književnosti za decu oobeležava se 2. aprila, na dan kada je rođen Hans Kriastijan Andersen. Poslednjih deset godina deca i učitelji u Novom Sadu tim povodom u Kameničkom parku posade jedno drvo koje je posvećeno domaćem dečjem pesniku i piscu.

0
846

Pesmom i recitacijom drugaci iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” svečano su posadili brezu koja će nositi ime Brane Crnčevića, pisca i pesnika, koji je deo svog bogatog književnog stvaralaštva poklonio deci.

Inicijator ove manifestacije je Radmilo Mulić, novosadski knjižar, a do sada su drvo ili ružu u Kameničkom parku dobili Pavle Janković Šole, Miroslav Obrenović, Rade Obrenović, Dukšo Trifunović, Desanka Maksimović, Duško Radović, a prošle godine Branku Ćopiću.

“Brana Crnčević je bio veliki pisac on nije pisao samo za odrasle, možda smo potpuno zaboravili da je on pisao i za decu i imate dosta njegovih pesama i priča. I nekako mislim da on zaslužuje, a možda je trebalo i pre da dobije drvo”, rekao je Radmilo Mulić, novosadski knjižar.

Praksa je da deca sade drvo, međutim od prošle godine Branku Ćopiću je drvo zasadio rođak uz pomoć školaraca. Ove godine sadnji je pristutvovala kći Brane Crnčevića, Vida Crnčević Basara, koja je za ovu priliku donela tatin ašov iz Čortanovaca i priznala je da joj je ovo prvi put u životu da sadi drvo, za razliku od knjiga, kojima je od rođenja bila okružena.

“Ja je nisam ni primećivala, što kažu – ne zna riba da je u okeanu. Uvek je bilo knjiga, malo sam poslušala i to se nekako nastavilo. I moja deca isto vole da čitaju. Mislim da se navika za čitanje iz kuće ponese”, navela je Vida Crnčević Basara.

Iz rasadnika “Gaj” iz Ledinaca na poklon je stigla već prolistala breza koja će nositi ime našeg poznatog književnika. Vida, njegova ćerka, kaže da je otac voleo breze i da mu ona baš pristaje. A svoj deci će ostati u spomen i drvo, kao i priče i pesme Branine.

“To je jedna akcija koja svu ovu našu decu podseća kako na život i rad idelo naših čuvenih pesnika i pisaca, tako i ekološki da drvo može godinama da podseća stanovništvo i buduće generacije.na nekoga ko je živeo pre nas i kako je Brana Crnčević i govorio u pesmi “Sokolovi” “da bismo bili preci moramo biti i potomci”, kazala je Vera Stojšić Gašparovski iz Udruženja vojvođanskih učitelja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.