Bregzit košta Veliku Britaniju 100 milijardi funti godišnje

Bregzit košta Veliku Britaniju 100 milijardi funti godišnje (oko 124 milijarde dolara) zbog izgubljene proizvodnje, navode stručnjaci.

0
74

Oni procenjuju da bi britanski BDP bio četiri odsto veći da je VB ostala u EU.

Efekti Bregzita obuhvataju sve, od poslovnih investicija do sposobnosti kompanija da zaposle radnike, objavio je Blumberg povodom sutrašnje treće godišnjice razlaza VB i EU.

Kako je navedeno, poslovna ulaganja su slabija, a manjak radne snage sve akutniji problem. Ekonomisti Ana Andrade i Dan Hanson smatraju da je privreda četiri odsto manja nego što bi mogla biti, s tim da poslovne investicije značajno zaostaju i da se manjak radnika u EU povećava.

Da li je Velika Britanija izvršila čin ekonomskog samopovređivanja kada je glasala za izlazak iz EU 2016? Dosadašnji dokazi i dalje sugerišu da jeste“, naveli su Andrade i Hanson.

Takođe, dodaju da je glavni zaključak da je prekid sa jedinstvenog tržišta možda uticao na britansku ekonomiju brže od očekivanog.

Kako je navedeno, podaci demantuju tvrdnje premijera Rišija Sunaka da je Bregzit “ogromna prilika” za VB koja počinje da se ostvaruje, jer prekidanje veza sa EU omogućava Britaniji da stvori slobodne luke kako bi podstakla trgovinu i reformisala pravila finansijskih usluga u korist banaka u londonskom Sitiju.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.