Brankova nagrada Matice srpske

VIDEO K9: Dobitnik Brankove nagrade Matice srpske za školsku 2015/16. godinu je Aleksa Nikolić, student komparativne književnosti na novosadskom Univerzitetu. Autorima najboljih radova iz književnosti danas su uručene nagrade u Salonu Matice srpske.

0
1144

Arhetip u okviru stare književnosti – tema je ovogodišnjeg rada, dobitnika Brankove nagrade, studenta treće godine komparativne književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu.

Aleksa Nikolić je pola godine razmišljao kojom temom će da se bavi, a potom se posvetio realizaciji svog dela na kojem je radio oko tri meseca. Rad je napisan klasičnim stilom i preveden je na engleski i italijanski jezik.

“Ova nagrada mi znači puno, pre svega kao motivacija za dalje studiranje i možda odlazak na neki inostrani fakultet. U radu se bavim jednim arhetipom koji postoji u tri epa u okviru stare književosti i pokušao sam da kroz taj arhetip i tretman tog arhetipa pokažem kako su se u tim epovima oslikavale poetičke tendencije u onom vremenu u kom su ti epovi nastali”, rekao je  Nikolić.

Brankova nagrada se dodeljuje najboljim studentskim radovima iz oblasti srpske ili svetske književnosti. Svoj sud ove godine je dalo pet kompetentnih stručnjaka iz oblasti književnosti.

“Dva kriterijuma su najvažnija – jedan je naučnost u smislu istraživanja, građe, litrature, načina argumentacije, a drugi kriterijum je stil, način pisanja, da bude uverljiv rad, pa čak i ako nešto ne znate, da to dobro sakrijete, a ne da otkrijete”, naveo je prof. dr Vladimir Gvozden, član žirija za dodelu Brankove nagrade.

Na konkurs za Brankovu nagradu ove godine je stiglo 26 radova studenata sa filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i sa filoloških i filozofskih fakulteta u Beogradu i sa Pala. S obzirom na veliki broj kvalitetnih radova, osim Alekse Nikolića koji je osvojio prvu nagradu, druga nagradu podelilo je dvoje studenata, a treću njih troje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.